lähi-itä, MENA

Hamasin ja Fatahin diili muuttaa lähi-idän pelikenttää

Hamasin ja Fatahin historialliseksi luonnehdittu sopimus saatiin jälleen aikaan, aiemmat yhteishallitussopimukset tehtiin 2007 keväällä ja vuoden 2009 lopussa ja molemmat jäivät toteutumatta. Sopimukselle on nyt vahva “tilaus” YK:n syksyllä käsitellessä palestiinalaisvaltion perustamista. Ko neuvotteluja käytiin mm Saksan ja Turkin välittäminä Damaskuksessa, lopullinen sopimus tuli Egyptin tiedustelupalvelun avustamana Kairossa. (Aiemmin neuvotteluista kirjoitin mm artikkelissani Fragments of the Middle East peace efforts )

Itse näkisin sopimuksessa toteutuessaan kaksi merkittävää tekijää: ensinnäkin Israel saa vastaansa yhtenäisen neuvotteluosapuolen joka halutessaan voisi tehdä pitävän Israelin ja Palestiinalaishallinnon välisen sopimuksen koska vain Hamasin mukanaolo voisi aikaansaada rauhan tai ainakin aselevon. Toinen edellisen kumoava tekijä on se, että Hamasin tavoitteena edelleen lienee islamistisen valtion perustaminen Gazaan, länsirannelle ja nykyisen Israelin alueille tarvittaessa väkivalloin. Nyt hyväksytty sopimusluonnos, joka allekirjoitettaneen lopullisessa muodossaan ensi viikolla, ei anna mitään viitteitä siitä, että Hamas/Fatah suostuisi tunnustamaan Israelin, luopuisi väkivallan käyttämisestä, ja hyväksyisi aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa tai että em asioista edes suostuttaisiin neuvottelemaan.

Israelin puolella Likud-puolue on jo valmistelemassa lakiluonnosta, jolla Israel liittää Juudean ja Samarian tai ainakin sen runsaasti juutalaisenemmistöiset alueet sekä Jordanjoenlaakson itseensä, jos PA toteuttaa valtioesityksensä YK:ssa. Samanaikaisesti kuwaitilainen lehti Al-Rai syyrialaisiin turvallisuusmiehiin viitaten toteaa, että sodan syttyessä Israelin kanssa Syyria tulee näyttelemään ”vahvaa kättä” ja kilpailemaan Hamasin kanssa Tel Avivin pommittamisesta ohjuksin. (molemmilla on hallussaan Scudeja; Israelin uudesta ohjuspuolustuksesta torjumaan em uhkaa lisää kirjoituksessani Will Iron Dome balance the Hamas Terror? http://arirusila.wordpress.com/2011/04/05/will-iron-dome-balance-the-hamas-terror/ )

Suoranaisesti sopimus lakkauttanee yhteisen Israelilais-Palestiinalaisen turvallisuuspaneelin koska Hamasta ei luonnollisestikaan päästetä kokouksiin joissa on suunniteltu yhteisiä israelilais-palestiinalaisia (peite)operaatioita Hamasia vastaan. Edelleen Yhdysvallat on sopimuksen myötä nyt poistamassa maan 475 miljoonan USD taloustuen PA:lle, EU:n kanta yhtenä suurrahoittajana ei liene vielä seljennyt.

Edellä olevasta on arvattavissa etten ole kovin toiveikas sopimuksen rauhaa rakentavasta merkityksestä ainakaan nykymuodossaan. Ehkä paras lopputulema Hamasin/Fatahin sopimuksesta voisi olla rajoitettu kylmä rauha eli aselepo lisättynä rajatuilla kauppasopimuksilla.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s