Balkan

Serbian EU -jäsenyys ei ole välttämättömyys

EU laajentuminen on ollut käytännössä pysähdyksissä jo jonkin aikaa ja nähtäväksi jää saadaanko merkittävää laajentumista aikaan ennen unionin hajoamista tai uudelleenmuotoutumista. Kroatian jäsenyys on viivästynyt toivotusta eikä unioni vieläkään tohdi suoraan sanoa Turkille, ettei se kaipaa 70 miljoonaa muslimia seuraansa. Länsi-Balkanilla Bosniaa pidetään vielä keinotekoisesti pystyssä, Albaniassa on sisäisiä levottomuuksia, Makedonia pohdiskelee nimeään ja Montenegro uudistustahtiaan, Kosovo on jouduttu toteamaan järjestyneen rikollisuuden hallitsemaksi näennäisvaltioksi eivätkä serbit eivät saa luovutettua jo mahdollisesti kuollutta sotarikosepäiltyä.

Serbiassa oppositio on vaatinut ennenaikaisia vaaleja ja eurooppalaisten arvojen puolestapuhujana unionin komissio on päätynyt vastustamaan tätä – kansa voisi jälleen äänestää väärin. Samalla Venäjä ja Turkki ovat solmineet useita strategisia – mm vapaakauppaa ja puolustusyhteistyötä koskevia – yhteistyösopimuksia Serbian kanssa.

Merkittävää on myös Arabikadun liikehdintä, lähi-idän epävakaus ja Iranin ydinohjelma koska EU:n toiveet Venäjälle vaihtoehtoisista energialähteistä sattuvat sijaitsemaan juuri näillä alueilla – Kaspain meren kaasuhan on jo alkanut virrata kasvavissa määrin Kiinaan. Serbiasta on Turkin ohella muodostumassa kaasuvirtojen solmukohta samalla kun sen muutoinkin strategisesti/logistisesti merkittävä alueellinen merkitys antaa neuvotteluvaltteja suhteessa EU:iin ja USAhan.

Kehityskulun lopputulemana EU:n suhteessa naapureihinsa saattaa hyvinkin olla ns. kolmas tie eli alunperin Turkille kehitetty etuoikeutettu kumppanuus varsinaisen jäsenyyden ja ulkopuolisuuden välissä.

Näitä teemoja käsittelen laajemmin kirjoituksessani Serbia’s EU association is not a Must pääblogissani.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s