Uncategorized

USA:n tiedustelupalvelujen heikko suoritus Afganistanissa

Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen – yhteensä 18 eri tieustelupalvelua – koontianalyysit Afganistanin Taliban -kapinallisuuden dynamiikasta muuttui vähitellen kesän aikana, mutta ei antanut tarkkaa aikataulua lähestyvästä katastrofista. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi televisiopuheessaan maanantaina, että hänen hallintonsa oli luottanut virheellisiin arvioihin Talibanin kyvystä nujertaa Afganistanin hallituksen puolustus. Jotkut – mukaan lukien monet Yhdysvaltain tiedustelupalveluista – ovat tulkinneet tämän lausunnon siten, että tiedusteluviranomaisten Valkoiselle talolle antamat arviot olivat virheellisiä tai muuten epätarkkoja.

The New York Times raportoi tiistaina, että tiedustelupalveluyhteisö tarkisti jatkuvasti arvioitaan Afganistanin sisällissodasta kuluneen vuoden aikana. Aiemmin tänä vuonna tiedustelupalvelut olivat yksimielisiä siitä, että Afganistanin hallitus voisi mahdollisesti pysyä vallassa jopa kaksi vuotta Yhdysvaltain armeijan vetäytymisen jälkeen. Mutta tämä yhteisymmärrys oli murtunut kesän puoliväliin mennessä The Timesin mukaan. Heinäkuuhun mennessä tiedusteluraportit, etusijassa CIA: n laatimat raportit, olivat “tulleet pessimistisemmiksi” ja nimenomaisesti “esittivät Kabulille kasvavat riskit”. Näissä raporteissa varoitettiin myös, että Afganistanin hallitus, mukaan lukien sen tiedustelu- ja sotilaskomponentit, ei kestäisi Talebanin hyökkäystä pääkaupunkia ja muita suuria kaupunkikeskuksia vastaan.

Raportin mukaan muut virastot eivät kuitenkaan tyypillisesti antaneet suurta todennäköisyyttä pessimistisille arvioille. luottamusta” tai erityisen korkeaa varmuutta näille arvioille eikä CIA:aan pystynyt antamaan tarkkaa arviota siitä, kuinka nopeasti Taleban -voitto tapahtuisi. 

Times-raportti näyttää osoittavan, että Valkoinen talo pohjasi suuren osan päätöksistään ​​tiedustelupalvelujen aikaisempiin arvioihin, jotka ennustivat vähemmän radikaalia muutosvauhtia Afganistanissa. Esimerkiksi yksi raportti tämän vuoden huhtikuusta ehdotti, että Taleban oli vähintään 18 kuukauden päässä Kabulin valloittamisesta. Artikkeli viittaa myös siihen mahdollisuuteen, että eri virastoilla saattoi olla eriäviä näkemyksiä nopeudesta, jolla Taleban valloittaa Afganistanin, ja CIA olleen arvioinneissaan muita pessimistisempi. 

Lähde:IntelNews

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s