Uncategorized

Aurinkoenergian ekosysteemi Beershevassa

Ariel - Israelista suomeksi

Israelin energia-alan ekosysteemi pohjautui aikoinaan yksinkertaiseen ideaan siitä, ettei Israelista koskaan ole tulossa öljyn tai luonnonresurssien viejä eli juutalaisille annettiin karu maa, kun taas naapureille annettiin runsaasti luonnonenergiaa Tämä lähtökohta auttoi Israelia fokusoitumaan inhimillisen pääoman kehittämiseen. Näin Israelin itsenäistyttyä vuonna 1948 aloitti Harry Zvi Tabor jo seuraavana vuonna työnsä kansallisessa tutkimusneuvostossa (Research Council of Israel), perusti maan kansallisen laboratorion ja keskittyi sen jälkeen aurinkoenergian tutkimiseen ja kehittämiseen.

Tyypillisiä vedenlämmittimiä Jerusalemin katoilla

Aurinkoenergian hyödyntäminen Israelissa oli alunperinkin luontevaa, paitsi muiden luonnonvarojen puuttuessa myös siksi, että vuotuinen auringon säteily on 2000 kWh / m2. Aurinkoenergian hyödyntäminen maassa alkoi 1950-luvulla Levi Yissarin kehitettyä aurinkoa hyödyntävät vedenlämmittimet; vuonna 1967 jo 5 % talouksista lämmitti vetensä aurinkoenergialla. Öljykriisin jälkeen Harry Zvi Tabor kehitti nykyaikaiset vedenlämmittimet joita 90% israelilaiskodeista hyödyntää.

Vuonna 1980 Knesset sääti lain vaatien aurinkoenergiaa käyttävien vedenlämmittimien asennusta kaikkiin uusiin taloihin (pl pilvenpiirtäjät), ja niin Israel on nyt maailman johtava maa…

View original post 633 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s