Uncategorized

Israel kyberpuolustuksen suurvalta

Ariel - Israelista suomeksi

Kyberuhat ovat osa uutta sodankäyntitapaa ja tulevat yhä yleisemmiksi.  Johtavat suurvallat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina omaavat hyvät valmiudet toimintaan tietoverkossa niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin osalta kuin myös. Israel puolestaan on luonut yhden maailman johtavista kyberpuolustusjärjestelmistä.

Yksi viimeisimmistä kyberhyökkäyksistä tapahtui 24.-25. huhtikuuta 2020 kun Iran iski yhdysvaltalaisten palvelimien kautta useisiin vesi- ja jätevesilaitosten johto- ja kontrollijärjestelmiin eri puolilla Israelia. Israel puolestaan katsoi Iranin ylittäneen ”punaisen linjan” iskiessään siviiliyhteiskunnan rakenteita vastaan. Vastaisku toteutettiin 9. toukokuuta 2020 hienostuneena cyberhyökkäyksenä Iranin suurimpaan ja nykyaikaisimpaan Bandar Abbasin kaupungin Shahid Rajaee -satamaan seurauksenaan sataman äkillinen ja selittämätön pysähtyminen koko logistiikkajärjestelmän kaaduttua.

Koska yhteiskunnat luottavat yhä enemmän viestintään ja tietojärjestelmiin, kuten tietokoneverkkoihin, monimutkaisten verkkojen ja koneiden käyttämiseen, maat ovat yhä haavoittuvampia. Uhat voivat vaania lennonjohtoa tai rautatiejärjestelmää, sähköverkkoja ja kaasuasennuksia. Ne voivat vaikuttaa liki kaikiin yhteiskunnan osa-alueisiin mukaan lukien maanpuolustus ja pankit. Tämä tarkoittaa, että eturintamaa ei ole ja uusi taistelukenttä on monimutkainen ja valtava.

Keskeinen kysymys…

View original post 276 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s