Uncategorized

Jordanian ristiriitainen Israel -suhde

Ariel - Israelista suomeksi

Jordania ja Israel ovat nauttineet suhteellisen vakiintuneista naapuruussuhteista jo neljännesvuosisadan tällöin tehdyn rauhansopimuksen myötä. Pinnan alla on kuitenkin jatkuvasti jännitteitä jotka tekevät muodollisesti asiallisesta suhteesta ristiriitaisen: Yleinen viha Israelia kohtaan purkautuu ajoittain vaatimuksina tehdä jopa terrori-iskuja Israelia vastaan hallituksen julkisesti myötaillessä väestön vihamielilisiä tunteita; toisaalta julkisuutta välttäen Jordanian hallinto ja viranomaiset ylläpitävät läheisiä yhteistyösuhteita Israelin kanssa.

BESA instituutin tutkija tri Edy Cohen käsittelee Israelin ja Jordanian ristiriitaista suhdetta tuoreessa julkaisussaan [ BESA Center Perspectives Paper No. 1,237, July 25, 2019 ]. Cohenin analyysin pontimena saattaa olla Jordanian parlamentaarikko Tarek Khoury’näskettäinen (heinäkuun alku 2019) esitys siitä, että jordanialaisten tulisi räjäyttää Israelista luonnonkaasua tuomaan suunnitellut kaasuputkistot kutsui tähän tehtävään niin aikuiset kuin lapsetkin henkensä uhalla. Erikoiseksi tällaisen ”jihadismin” tekee paitsi julistuksen teko julkisesti parmantissa myös se että Khoury edustaa maan kristittyä yhteisöä.

Kartassa punaisella nykyinen kaasulinja, mustalla katkoviivalla suunniteltu linja Israeliin ja vihreällä katkoviivalla Jordaniaan suunniteltu…

View original post 247 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s