Uncategorized

“Vuosisadan diili”

Ariel - Israelista suomeksi

Presidentti Donald Trumpin Israel-Palestiina -konfliktin ratkaisuksi valmistelema “vuosisadan diili” tarjoaa Palestiinalaisvaltiolle 85-90% Länsirannasta ja Jerusalemin jaon israelilaisen Channel 13 News reportin  mukaan. Raportti pohjautuu lähteeseen joka on ollut mukana suunnitelman tiedotustilaisuudessa. Valkoinen talo ei enempää kommentoinut raporttia kuin toteamalla sen, kuten aiempien spekulaatioidenkin, olevan epätarkkoja. Varsinaisen suunnitelman julkistamisen odotetaan tapahtuvan kuukausien sisällä Israelin huhtikuun vaalien jälkeen.

Raportin mukaan suunnitelman ydinkohtia ovat seuraavat:

  • Israelin Juudeassa ja Samariassa ns. vihreän linjan takana olevat suuret asutuskeskukset liitetään Israeliin kun taas Israelin lakien mukaan laittomat siirtokunnat/uudisasutukset/setlementit evakuoidaan.
  • Yitzharin ja Itamarin kaltaisia eristäytyneitä uudisasutuksia ei evakuoitaisi mutta niille ei sallittaisi lisärakentamista.
  • Alueliitoksia hyvitetään luovuttamalla vastikkeeksi erikseen määrittelemättömiä alueita Israelista.
  • Jerusalem jaetaan siten, että länsi-Jerusalem ja osia itä-Jerusalemista muodostaa Israelin pääkaupungin ja suurin osa itä-Jerusalemin arabikortteleista muodostaa Palestiinan valtion pääkaupungin.
  • Israelilla on suvereniteetti koskien Jerusalemin vanhaa kaupunkia ja sen välittömiä alueita, Temppelivuorta ja itkumuuria mutta sitä hallinnoidaan yhdessä palestiinalaisten, jordanialsten ja mahdollisesti muiden maiden kanssa.

View original post 477 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s