Uncategorized

Intrafada rakoilevan aselevon hidasteena

Ariel - Israelista suomeksi

Intrafadan jatkuessa Hamasin ja Fatahin kesken Gazan hallinnasta ja ”Paluumarssi” -demonstraatioista huolimatta alkoi Israel siirtää 9.10.2018 dieselöljyä Gazan voimaloiden toiminnan turvaamiseksi. Kaksi säiliöautoa lastinaan 35 000 litraa (9200 gallonaa) Qatarin, YK:n projektitoimiston kautta, maksamaa polttoainetta saapui Gazaan tiistaiaamuna YK:n ajoneuvojen saattamana Kerem Shalomin ylityspaikan kautta ja myöhemmin samana päivänä neljä muuta säiliöautoa teki saman.

Qatar on lupautunut toimittamaan Israelin kautta Gazaan polttoainetta puolen vuoden ajan ja sen avulla voimalaitokset voivat tuottaa sähköä Gazassa kahdeksan tuntia vuorokaudessa.  Öljynkuljetuksia pidetään siit, että Israelin ja Gazaa hallinnoivan Hamasin pitkäkestoinen aselepo – hudna – ehkä hiljalleen on toteutumassa.  Samanaikaisesti Länsirantaa hallitseva Palestiinalaishallinto ja sen merkittävin osa Fatah teki kaikkensa estääkseen polttoainekuljetukset ja vastustaakseen itse aselepoa.  Öljynkuljetukset toteutettiinkin vastoin Palestiinalaishallinnon tahtoa ja ilman sen myötävaikutusta. 

Ensimmäiset säiliöautot Kerem Shalomissa matkalla Israelista Gazaan.

Egypti on jatkuvasti toiminut välittäjänä sekä Fatahin ja Hamasin keskinäisessä konfliktissa että Hamasin ja Israelin välisissä aselepokeskusteluissa. Syyskuisten keskustelujen jälkeen Palestiinalaishallinto…

View original post 424 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s