Uncategorized

Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa

Ariel - Israelista suomeksi

Maaliskuun lopulta 2018 lukien toteutettu ”Suuri Paluumarssi” -kampanja saavutti huippunsa 14.5.2018. Kampanjan aikana on Gazan Israelin vastaiselle raja-aidalle kokoontunut viikoittain 10 000–40 000 gazalaista osan pyrkiessä renkaiden poltosta aiheutuneen savuverhon suojissa rikkomaan aidan ja linkoamaan kiviä sekä palopommeja heittämällä sytyttämään Israelin puoleisia peltoja.

Jo kampanjan aikana Egypti välitti ”Paluumarssin” taustalla ja sittemmin johdossa olleelle Hamasille Israelin viestin, että lähimpien israelilaisasumusten ollessa vain muutamien satojen metrien päässä rajalta Israelin armeija salli rajaa murrettavan. Maahantunkeutumisen estäminen vaatikin voimankäyttöä, ja tämän seurauksena noin 100 gazalaista kuoli ja tuhannet loukkaantuivat joko tulituksesta tai hengittämällä kyynelkaasua.

Kampanjan edetessä ja myös sen jälkeen Egypti on pyrkinyt löytämään rauhanomaisen ratkaisun Israelin ja Gazan väliseen konfliktiin ja nyt tällainen Egyptin yhdessä Qatarin kanssa tekemä sovintoesitys on kiistan osapuolten harkittavana.

Hudna -aselepo

Egyptin ja Qatarin välittämä hudna tarkoittaa pitkäkestoista aselepoa. Israelin Channel Ten News kanava uutisoi Israelin olevan nyt valmis luopumaan kahdesta aiemmasta, vastaavissa aloitteissa esiintuoduissa, ehdostaan eli Gazan…

View original post 611 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s