Uncategorized

Historiasta: Israelin isku Syyrian ydinreaktoriin

Ariel - Israelista suomeksi

Israelin armeija (IDF) julkaisi tänään [21.3.2018] yksityiskohtia vuoden 2007 ilmaiskusta jossa tuhottiin Syyriassa oleva ydinreaktori. Israelin on aiemmin uskottu olleen iskun takana mutta maa ei ennemmin ole tapahtumaa myöntänyt ja asiaa käsitteleviä median raporttejakin on sensuroitu.

Salainen “Outside the Box” -nimellä kutsuttu operaatio käsitti kahdeksan taistelukonetta jotka syyskuun 5. päivän yönä 2007 matalalla lentäen hyökkäsivät Deir el-Zour’n seudulla itä-Syyriassa sijaitsevaan plutoniumreaktorin käsittävään laitokseen. Israelin tiedustelulähteiden mukaan reaktori oli Pohjois-Korean rakentama 1950-luvun vanhentuneen brittireaktorin kopio ja että sen käyttöönotto oli suunniteltu joulukuuksi 2007.

Operaatiosta vastasivat silloinen pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak, IAF:n komentaja muita Eliezer Shkedi, pääesikunnan päällikkö Gabi Ashkenazi, sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin ja muita IDF:n johtavia upseereita. Lentäjät olivat alkaneet harjoitella iskua puoli vuotta ennen sen toteutusta vaikkakaan useimmat heistä eivät olleet tietoisia tehtävän sisällöstä.

The New Yorker’n maaliskuussa 2007 julkaiseman uutisen mukaan Israel oli saanut ydinlaitoksen selville Mossad’n agenttien murtauduttua Vienissä sijaitsevaan syyrialaisvirkailijan turvataloon josta löytyi laitoksen…

View original post 123 more words

Standard

One thought on “Historiasta: Israelin isku Syyrian ydinreaktoriin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s