Uncategorized

Gaza Summit Valkoisessa Talossa

Ariel - Israelista suomeksi

Jared Kushnerin ja Jason D. Greenblatin (kansainvälisten neuvottelujen erikoisedustaja) koollekutsuma Gazan huippukokous pidettiin Valkoisessa Talossa 13.maaliskuuta 2018.  Kokousta voi pitää historiallisena syystä että ensi kertaa saman pöydän ääressä viralliset edustajat Israelista, Jordaniasta, Egyptistä, Saudi Arabiasta ja neljästä Persianlahden valtiosta,  joihin Israelilla ei ole diplomaattisuhteita, pohtivat keinoja gazalaisten elinolojen parantamiseen.

Kokoukseen oli kutsuttu myös Palestiinalaishallinto mutta se kieltäytyi kunniasta.  Pakolaisvirasto UNRWAta ei puolestaan edes kutsuttu kokoukseen,muutoin toki paikalla oli niin YK:n kuin EU:kin edustus. Jerusalemia edusti Israelin puolustusministeriön COGATin (Coordinator of Government Activities in the Territories) kenraalimajuri Yoav Mordechai.

Kuusituntisen kokouksen aikana  Jared Kushner esitteli tiiminsä yhdessä monien läsnäolijoiden kanssa suunnittelemia kehittämisideoita mm Gazan sähköntuotannon, vesi- ja jätehuollon sekä terveydenhuollon parantamiseksi.  Vaikkakin hankkeet pyritään toteuttamaan yhteistyössä Palestiinalaishallinnon kanssa monet projekteista voidaan tarvittaessa toteuttaa myös ilman sen myötävaikutusta.  Kokouksen aloitteita tullaan keväällä esittelemään ns. yhteyskomitean  (Ad Hoc Liaison Committee) Brysselissä.

Yhtenä merkittävänä haasteena on se, että Hamas on tähän saakka käyttänyt kansainväliseltä yhteisöltä, Palestiinalaishsllinnolta ja gazalaisilta Gazan jälleenrakentamiseen saatuja lahjoituksia hyökkäystunneleiden ja rakettien valmistamiseen Israelin siviiliväestön…

View original post 396 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s