Uncategorized

Op-Ed: Alueellinen ratkaisu Israel-Palestiina -konfliktiin

Ariel - Israelista suomeksi

Sitten Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun ja USAn presidentti Donald Trumpin Washingtonissa 15.2.2017 tapaamisen ovat sekä Israelin että Palestiinalaishallinnon strategit puntaroineet  vaihtoehtoja Yhden-valtion ja Kahden-valtion ratkaisuille. Lähtökohtana on presidentti Trumpin em tapaamisessa esittämä näkemys alueellisen ratkaisun tarpeesta.

Israel ja Palestiinalaishallinto ovat tuloksetta neuvotelleet kaksi vuosikymmentä Kahden-valtion mallin pohjalta ja nyt ehkä lopultakin osapuolet alkavat tunnustaa siihen johtavan tiekartan päiväyksen vanhenneen vuosia sitten.  Nykytilanteessa ollaan ajautumassa kohden Yhden-valtion mallia mitä kumpikaan osapuoli ei pidä tavoiteltavana. Siksi uudet ja “out of the box” ideat ovat enemmän kuin tarpeen.

Alueellinen lähestymistapa

Jo ennen Netanyahu.Trump -kokousta USAn hallinto keskusteli  Egyptin, Saudi Arabian ja Jordanian kanssa alueellisesta “sateenvarjosta” Israelin ja Palestiinalaishallinnon keskinäisille mahdollisille rauhanneuvotteluille.

Palestiinalaishallinnon näkemys alueellisesta ratkaisusta pohjautunee Arabiliiton rauhanaloitteeseen vuodelta 2002 josta USAn hallinnon tulisi lähikuukausina neuvotella arabijohdon kanssa alueellisen rauhankonferenssin järjestämiseksi ja Israel-Palestiina neuvottelujen aloittamiseksi ko aloitteen pohjalta. Al-Monitor julkaisun mukaan  neuvottelujen tavoitteena olisi Palestiinan valtion edistäminen mahdollisen  Palestiinan ja Jordanian konfederaatio sopimuksen kautta jota sopimusta Arabiliitto tukisi. 

Alueellisen ratkaisun ei välttämättä tarvitse pohjautua Arabiliiton rauhanaloitteeseen…

View original post 385 more words

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s