Uncategorized

Op-Ed: Trumportunity – Israelin uusi mahdollisuus

Ariel - Israelista suomeksi

 

dt-101Donald Trumpin presidenttikausi merkinnee uutta Obaman kauteen verraten  parempaa aikaa USAn ja Israelin välisissä suhteissa sekä myös uusia vakauttavia toimia Lähi-itään laajemminkin.  Trump, hänen siirtymäprosessinsa tiimi ja hänen avustajansa ovat jo suunnittelemassa uutta USAn ulkopoliittista suuntausta joka sisältänee sekä uusia visioita ratkaisuiksi että uusia strategioita niihin pääsemiseksi.  Samaan aikaan muut asianosaiset, erityisesti Israel, ovat valmistautumassa tämän mahdollisuuden –  ‘Trumportunityn’ – hyödyntämiseen.

Siirtymäajan pohdintoihin kuuluu myös kysymys siitä aikooko vielä istuva presidentti Obama tehdä viime hetken aloitteita tai päätöksiä esimerkiksi YK:ssa israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin liittyen. Näitä päätöksiä voisivat olla esimerkiksi Israelin ns. siirtokuntien tuomitseminen YK:n turvaneuvostossa tai USAn luonnostelemien rajaehtojen – parametrien – esitys rauhansopimuksen pohjaksi.  Trumpin tiimi on jo kehottanut Obamaa pidättäytymään tällaisista ns. ‘ramman ankan’ liikkeistä. 

Israel-Palestiina -konflikti tullee olemaan osa laajempaa Trumpin presidenttiyden myötä tapahtuvaa geopoliittista muutosta jonka keskeinen osa odotettavasti on uusi pragmaattinen suhde USAn ja Venäjän välillä. USA on vuosia asteettain vetäytynyt Lähi-idästä kun taas Venäjä on täyttänyt näin…

View original post 1,180 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s