Uncategorized

Konstruktiivinen unilateralismi Lähi-idän konfliktin etenemistienä

Ariel - Israelista suomeksi

5 options for IsraelPrikaatinkenraali (res.) Michael Herzog on osallistunut liki kaikkiin Israel-Palestiina konfliktin neuvotteluihin vuodesta   1993 lukien. Tuoreessa esseessään  ( Fathom Journal ) hän perustelee, että Israelin yksipuoliset toimet voivat lopulta olla tie pari vuosikymmentä tuloksetta tavoiteltuun Kahden-valtion-ratkaisuun.  

Herzogin mukaan kahdenvälinen neuvotteluareena näyttää lohduttomalta viimeisen USAn välittämän vuosien 2013-2014 kierroksen kariuduttua.   Palestiinalaishallinto on edelleen jakautunut Fatahin hallitsemaan Länsirantaan ja Hamasin hallitsemaan Gazaan.  Israelissa oikeistohallitus heijastaa yhteiskunnan turhautumista toistuvasti epäonnistuneisiin rauhanaloitteisiin ja palestiinalaisten terrori-iskuihin.  Samalla USAn rooli Lähi-idässä on heikentynyt tulevien vaalien halvaannuttaessa maan kansainvälisen aloitteellisuuden.  

Israel ja muutamat johtavat arabimaat ovat lähentyneet väkivaltaisen jihadismin, Iranin johtaman liittoutuman ja alueeen yleisen epävakauden paineessa.  Tämä tilanne tulisi Herzogin mielestä kuitenkin nähdä mahdollisuutena.

Moniulotteiset ratkaisut moniulotteisiin haasteisiin

20 vuoden epäonnistuneet rauhanneuvottelut viimeistään ovat osoittaneet Lähi-idän konfliktin moniulotteisuuden.  Mustavalkoinen toisen osapuolen syyttely ja vain yhden rauhanesteen – kuten uudisasutukset, poliittinen johto, Israelin puolustuksen kovaotteisuus tai Palestiinalaisten kieltäytyminen Israelin tai USAn sopimusluonnoksista eivät edesauta ratkaisua. 

Jordan is Palestine Map low resHerzogin mukaan toisiinsa liittyvien komponenttien yhteensovittaminen on haaste johon vastaaminen edellyttää moniulotteista palapelin koontia.  Palapelin osia ovat mm Israelin uudisasutukset/siirtokunnat, käytännön…

View original post 496 more words

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s