Uncategorized

Gazan satama uhkana vai mahdollisuutena?

Ariel - Israelista suomeksi

Gazan satama saattaa piankin toteutua.  Nyt on valmistunut suunnitelma rakentaa tekosaari Gazannikolle ja yhdistää se viisi kilometriä pitkällä sillalla mantereelle.  Tämä uusi järjestely helpottaa Gazaan tulevien lastien mahdollisesti kansainvälistä valvontaa.  

Tekosaaren laajuus on suunnitelman mukaan 8 km2 ,saaren ja sillan ohella suunnitelma pitää sisällään huvivenesataman ja mahdollisesti myös lentokentän.  Projektin kustannusarvio on noin $5 miljardia ja ne on tarkoitus kattaa kansainvälisin lahjoituksin ja lainoin.  

Gaza island model as presented on June 20, 2016. (photo credit:COURTESY/THE ISRAEL PROJECT) Gaza island model as presented on June 20, 2016. (photo credit:COURTESY/THE ISRAEL PROJECT)

Hamas on pitänyt Gazan satamaa ja lentokentän (suljettu Yasser Arafat Airport ) ehtoina Israelin kanssa neuvotellulle pitkäaikaiselle tukitaukosopimukselle. 

Israelin kannalta sataman rakentaminen itse Gazan kaistaleelle on turvallisuusmielessä ongelmallinen toisaalta asemateriaalien salakuljetuksen takia, samoin Hamasin johdolla tapahtuvassa rakentamisessa osan investointirahoista epäillään ohjautuvan muihin tarkoituksiin kuten mm jälleenrakennusvaroja ja materiaaleja on ohjautunut viime vuosina hyökkäystunneleiden rakentamiseen. Israelilaisviranomaisten mukaan tekosaari ei välttämättä ratkaise salakuljetusongelmaa mutta se kuitenkin auttaisi gazalaisten elinolojen kohentumista vapauttaen samalla gazalaisten liikkuvuutta ja kaupankäyntiä ilman Israelin rajoitteita.   (Lähde:  Jerusalem…

View original post 351 more words

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s