Israel, The Middle East, Iran, Afghanistan, Left Alliance, Uncategorized

Israel varautunut ydinterroriin

Palomiehet hävittävät vaarallisia materiaaleja Ben Gurion lentokentöllä Tel Avivissa

Palomiehet hävittävät vaarallisia materiaaleja Ben Gurion lentokentöllä Tel Avivissa

YDINASE terroristien käsissä on uhkakuva jota käsiteltiin sekä Tel Avivissa että Washingtonissa huhtikuussa 2016. Ydinturva huippukokouksessa puhuessaan presidentti Obama totesi IS’n jo käyttäneen kemiallisia aseita Syyriassa ja Irakissa. Brittiläinen Daily Telegraph puolestaan raportoi IS’n suunnitelleen käyttää miehittämättömiä lennokkeja – drooneja – ydinmateriaalien levittämiseen läntisiin kaupunkeihin tehtävissä ‘likainen pommi’ –iskuissa.

Kyseiseen huippukokoukseen osallistunut Israelin energiaministeri Yuval Steinitz puolestaan sanoi Israelin olevan yksi eniten ydinterroriin valmistautuneita maita ja kehittäneen kykyään ydin- ja radioaktiivisten hyökkäysten torjuntaan. Steinitz totesi ydinasehyökkäyksen olevan epätodennäköinen; sen sijaan terrori-isku käyttäen ydinreaktoreista, tehtaista tai sairaaloista varastettua radioaktiivista materiaalia on mahdollinen ja että Israel on valmistautunut tähän skenaarioon. Steinitz myös lupasi Israelin haluavan auttaa radioaktiivisten aineiden salakuljetuksen ehkäisemisessä Lähi-idässä – myös maita joiden kanssa maalla ei ole diplomaattisia suhteita. (Lähde: Hebrew Nation Radio )

Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon kertoi Tel Avivissa keskiviikkona [6.4.2016] vierailleelle Puolan virkaveljelleen, Antoni Macierewicz’lle, että jihadistit lähettivät satoja koulutettuja terroristeja Eurooppaan pakolaisvirtojen mukana, jotka suunnittelevat uusia entistä näyttävämpiä iskuja. ”Pariisin ja Brysselin iskut olivat vasta alkusoittoa, paljon pahempaa on tulossa”. Israel valitettavasti omaa merkittävän kokemuksen erilaisen terrorismin torjunnassa ja maan olevan valmis jakamaan tätä kokemustaan ja terrorin torjuntaan kehitettyä teknologiaansa muillekin. Ya’alon painotti Israelin ja Puolan aseteollisuuden yhteistyötä puolustusjärjestelmien ja armeijoiden yhteistyön ohella. (Lähde: Jerusalem Post)

Yllä: radioaktiivisen laitteen räjäytys ja säteilytutkimus minilennokilla. Alla: radioaktiivisen aseen testaus ostoskeskuksessa. Lähde: Haaretz

Yllä: radioaktiivisen laitteen räjäytys ja säteilytutkimus minilennokilla. Alla: radioaktiivisen aseen testaus ostoskeskuksessa. Lähde: Haaretz

 

Nuclear Threat Initiativen raporttien mukaan IS saattaa jo omata tarpeeksi varastettua radioaktiivista materiaalia ‘likaista pommia’ varten. Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että terroristiryhmät olisivat saaneet käsiinsä pitkälle rikastettua fissiomateriaalia. Mikäli näin kävisi niin periaatteessa fissiopommin rakentaminen olisi mahdollista mutta teknisesti haasteellista. Pitkälti kehittyneet ydinpommit vaativat vain muutaman kilon fissiomateriaalia mutta alkeellisissa oloissa terroristit tarvitsisivat materiaalia paljon enemmän. Lämpöydinpommin valmistus lienee liian haasteellista terroristiryhmille. Näistä syistä ‘likainen pommi’ – uraanipohjaisia improvisoituja ydinlaitteita (IND), kotitekoinen atomipommi – on todennäköisin terroristien käyttämä vaihtoehto lähitulevaisuuden terrori-iskuissa. ’Likaisessa pommissa’ ei tarvita monimutkaista ydinreaktion hallintaa vaan radioaktiivisen aineen levitys tapahtuu tavanomaisin räjähtein.

Ydinasehistorioitsija Alex Wellerstein on laatinut ns. Nuke Mapin . Interaktiivisen jartan avulla on mahdollista eri tekijöitä muuttelemalla havainnollistaa eri ydinlatausten tuhovaikutuksia. Alla olevassa kuvassa on esitetty 15 kilotonnin ydinpommin todennäköiset vaikutukset Helsingissä:

Ydinpommi


Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla

Standard

One thought on “Israel varautunut ydinterroriin

  1. Pingback: Israel varautunut ydinterroriin | Conflicts by Ari Rusila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s