Uncategorized

Karttojen sota: Israel vs. Palestiina

Ariel - Israelista suomeksi

ISRvsPALKartat voivat olla vaikuttava väline geopolitiikassa ja tiedotussodassa; ne voivat epäoikeuttaa jonkun valtion ja jopa pyyhkiä sen olemassaolon vaikkapa koulukirjoissa. Vähintäänkin ristiriitaiset kartat voivat johtaa sekaannukseen suhteessa todellisuuteen ja väärinymmärretyt kartat voivat jopa johtaa vaaratilanteisiin.

Muutamat israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin liittyvät vastakkaiset esimerkit saattavat selkiyttää tätä ‘Karttojen sotaa’.

Koulu-atlas

atlas HarperCollins, yksi maailman johtavia kirjankustantamoja, julkaisi ja myi Lähi-idässä karttoja joista tarkoituksellisesti oli Israel jätetty pois. Koulu-atlaksessa Jordania ja Syyria ulottuiva suoraan Välimereen; Lähi-idän atlasta myytiin englanninkielisiin kouluihin pääosin Persianlahden valtioissa. Englannin ja Walesin piispainkokous valitti mainitun julkaisun olevan haitaksi rauhantoiveille Lähi-idssä ja lopulta HarperCollins veti kirjan myynnistä. Kustantajan edustaja oli aiemmin todennut etteivät sen asiakkaat hyväksyneet Israelin sisällyttämistä karttakirjaan jonka takia kirjaa modifioitiin paikallisten asiakkaiden toiveiden mukaan. Israelissa puolestaan atlaksen katsottiin osoittavan tietyissä Lähi-idän maissa vallitsevan vihamielisyyttä Israelia kohtaan. (Lähde: The Tablet )

Lausunnossaan FB-sivullaan, HarperCollins pahoitteli tapahtunutta Lähi-idän atlaksessaan, poisti kirjan myynnistä ja tuhosi jäljellä olleet kappaleet.

Lentokartat

Israelilaisaktiivit huomasivat lennollaan…

View original post 631 more words

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s