Uncategorized

Druusit vetämässä Israelia Syyrian sotaan

Ariel - Israelista suomeksi

Druze_star.svg Druusien tähtisymboli

Syyrian druusivähemmistö on huolissaan koska Al-Qaeda –liitännäinen, Al-Nusran rintama, on jo saartanut Haderin kaupungin Mount Drusen seudulla (60 km Jordanian rajalta ja 50 km Israelin hallitsemilta Golanin kukkoloilta). Itse Hader sijaitsee suoraan vastapäätä israelilaista druusikaupunki Majd al-Shamsia, vain toisella puolen Hermon vuoria. Viime viikolla Al-Nusran raportoitiin teurastaneen vähintään 20 Syyrian druusia.

Druusit ovat omaleimainen islamista kehittynyt uskonnollinen – esoteerinen, isma’ilisminen – ryhmä, joiden jäseniä elää yhteensä noin miljoonan henkilön verran erityisesti Syyriassa (500 000-700 000), Libanonissa (234 000), Israelissa (104 000) ja Jordaniassa (20 000). Druusivaltio – tai pikemminkin itsehallintoalue – oli Syyriassa vv. 1921-1936 sijaiten Jabal Druse–Druse Mountain vuoren alueella. 

Druze Prayer house in Daliat al-Karmel, Israel
Druusitemppeli Daliat al-Karmelissa, Israelissa

Israelissa druusit ovat tunnustettu arabiaa puhuva vähemmistö jonka jäsenet palvelevat normaalisti Israelin armeijassa ja ovat saavuttaneet huippuasemia niin armeijassa kuin yhteiskunnassa yleensäkin.   Israelin druusit kuvaavat suhdettaan juutalaisiin “verisiteeksi”.

Syyrian druusiyhteisö valmistautuu puolustamaan aluettaan ja muodostamaan itsehallinnon uudelleen. Mount Hermonin Syyrian puoleisella sivulla asuu noin 25 000 druusia ja koko Suwayadan alueella lähes 800 000.

View original post 200 more words

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s