Uncategorized

Jerusalemin päivä

Ariel - Israelista suomeksi

JerusalemDayHeaderBanner2Jom Jerušalajim eli Jerusalemin päivää (hepreaksi ‏יום ירושלים‎‎) juhlittiin eilen (28 Iyar 5727), Israelissa. Päivää juhlitaan Jerusalemin yhtenäistymisen symbolina. Israelin itsenäistymisen yhteydessä käydyssä sodassa maa ei vuonna 1948 kyennyt pitämään koko Jerusalemia hallussaan hyökkääjiä vastaan ja käytännössä juutalaiset puhdistettiin arabihyökkääjien toimesta koko itä-Jerusalemista. Tilanne muuttui 19 vuoden kuluttua kun kuuden päivän sodan myötä Israel sai vallattua kaupungin takaisin.

Israelin vallattua Jerusalemin kesäkuun 7. päivänä 1967 silloinen puolustusministeri Moshe Dayan antoi seuraavan (vapaasti käännetyn) julistuksen:

Tänä aamuna Israelin armeija vapautti Jerusalemin. Olemme yhdistäneet Jerusalemin, Israelin jaetun pääkaupungin. Olemme palauttaneet pyhimmät paikkamme pysyvästi. Arabinaapureillemme ojennamme nyt ja erityisesti nyt kätemme rauhassa. Ja kristityille ja muslimiasukkaillemme lupaamme täyden uskonnollisen vapauden ja oikeudet. Emme tulleet Jerusalemiin toisten uskontojen pyhien paikkojen vuoksi emmekä puuttumaan muiden uskontojen harjoittamiseen vaan turvaamaan Jerusalemin kokonaisuudessaan ja elämään yhdessä ja yhtenäisesti muiden kanssa.

Yhdistyminen tapahtui gregoriaanisen kalenterin mukaan 7. kesäkuuta 1967 mutta juutalaisessa kalenterissa Ijar-kuun 28. päivänä. Sen mukaisesti juhlaa…

View original post 117 more words

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s