lähi-itä

Demokratian pakkosyöttöä Jemeniin

Saudi Arabia hyökkäsi Jemeniin kohdistaen ilmaiskunsa maassa menestyksekästä sisällissotaa käyvien huthien hallitsemille alueille. Aiemmin huthit olivat syrjäyttäneet vallasta sekä presidentin että hallituksen. Saudien tukena sotilaallisesti on kymmenkunta liittolaista Yhdysvaltain osallistuessa hyökkäykseen logistisella ja tiedusteluavulla. Vaikka invaasio rikkoo räikeästi Jemenin suvereniteettia ovat kansainväliset toimijat ja erityisesti länsivallat tapauksesta tyystin hiljaa vaikka Jemeniä lievemmän tapauksen – Ukrainan – suhteen reaktioissa ja sanktioissa ei juuri aikailtu. Kyseessä onkin viimeisin esimerkki länsivaltojen tekopyhyydestä – kaksoisstandardien soveltamisesta.

Yemen3Noin 25 miljoonan asukkaan Jemenin tasavalta syntyi 1990 pohjois- ja etelä-Jemenin yhdistyttyä. Jo alusta saakka epävakaus, heikko hallinto, korruptio, resurssien riisto ja surkea infrastruktuuri ovat olleet kehityksen esteinä ja niinpä tämä sinänsä vanhan ja merkittävän kulttuurihistorian omaava maa nyt kuuluu lähi-idän köyhimpiin valtioihin.

Viime vuosina uskonnollisesti shiioihin tukeutuvat huthit ovat taistelleet sunnienemmistöistä hallitusta vastaan. Huthit muodostavat noin kolmanneksen Jemenin väestöstä ja he hallitsivat pohjois-Jemeniä liki tuhat vuotta. Lisäväriä kamppailuun ovat tuoneet mm eteläinen separatistiliike sekä voimakas al-Qaedan Jemenin haaraosasto AQAP. Vuodesta 2009 lukien Jemenin hallitus Saudi Arabian tuella on taistellut hutheja vastaan Yhdysvaltain keskittyessä lennokeillaan tappamaan AQAP:n militantteja ja heidän ympärillään olevia siviilejä. Varsinainen poliittinen kriisi kärjistyi vuonna 2011 kun maata vuodesta 1978 johtanut presidentti Ali Abdullah Saleh luopui vallasta siirtäen sen silloiselle varapresidentti Abd al-Rab al-Hadille jolta kuitenkin muutoin puuttui sekä poliittinen että sotilaallinen kannatus. Syksyllä 2014 huthit pääsivät taistelussa voitolle vallaten Sanaassa keskeiset valtioinstituutit ja lopulta syrjäyttäen aiemmat vallanpitäjät vuoden 2015 alussa.

a-metastasizing-al-qaeda-implications-to-us-counterterrorism-policy-19-638

Maaliskuussa huthit etenivät pohjoislta tukialueiltaan yhä syvemmälle etelään ja syrjäytetty presidentti Hadi pakeni maasta. Uutena elementtinä sotaan tuli itsemurhapommittajien isku kahteen pääkaupunki Sanaan hutheja tukevaan moskeijaan tuloksena vähintään 126 kuollutta. Iskun toimeenpani marraskuussa 2014 Jemeniin haaraosaston avannut IS joka nyt näyttää kasvattavan jalansijaansa Jemenissä.

Yhdysvalloille Jemen on tärkeä alue: Ensinnäkin Jemenin geopoliittinen asema on merkittävä maan hallitessa yhtä maailman merkittävimmistä öljykuljetusten solmukohtaa – Bab el-Mandabia. Toisekseen Jemen omaa vielä hyödyntämättömiä energiavaroja ja kolmanneksi AQAP on aktiivinen kansainvälinen toimija. Tämä al-Qaedan osasto liki tuhosi USAn risteilijä USS Colen, on onnistunut pari kertaa saamaan räjähteitä kansainväkisille lennoille ja viimeisimpänä saavutuksenaan on ilmeisesti vastuussa Charlie Hebdoa vastaan Pariisissa suoritetusta iskusta.

Vuodesta 2008 CIA onkin toteuttanut useita operaatioita kouluttaessaan Jemenin armeijaa ja turvallisuusjoukkoja. Samalla Yhdysvallat on harjoittanut vastaavia vaikuttamishankkeita kuin mm Ukrainassa itselleen mieleisen poliittisen johdon turvaamiseksi. Esimerkiksi USAIDin kautta on rahoitettu $3.58 miljoonan hankkeella itsepuolustusjoukkoja ja mielenosoitusvalmiuksia strategisesti tärkeässä eteläisessä Adenissa. Helmikuussa 2015 Yhdysvallat joutui kuitenkin sulkemaan tällaiset operaationsa huthien otettua vallan pääkaupungissa. Nyt Yhdysvallat on perustanut Saudi Arabian kanssa yhteisen operaatiokeskuksen sotilas- ja tiedusteluavun koordinoimiseksi.

hypocrisy1Ironista Jemenin nykytilanteessa on, että sisällissotaa käyvät Iranin tukemat huthit ja al-Qaedan, Saudi Arabian ja Yhdysvaltain tukemat sunniheimot. Absurdiutta kuvaa sekin että Irakissa Yhdysvallat puolestaan auttaa Iranin tukemia shiia joukkoja näiden taistelussa IS:ä vastaan. Ja kaiken keskellä Yhdysvallat on kriittisessä vaiheessa solmimassa Irankin kanssa näiden ydinohjelmasta Saudi Arabian mieliharmiksi.

Mielestäni Jemen on toistaiseksi viimeinen esimerkki länsivaltojen tekopyhyydesta erityisesti verrattaessa Jemenin tapahtumia vastaaviin Ukrainassa. Kun Yhdysvaltain tukema kumous suisti korruptoituneen presidentti Yanukovichin vallasta tervehdittiin tätä demokratian voittona; kun kansanliike suisti korruptoituneen presidentti Hadin vallasta tukeekin Yhdysvallat nyt pommituksia tätä kansanliikettä vastaan. Voisi vain kuvitella mikä olisi ollut lännen reaktio jos Venäjä kumouksen jälkeen olisi alkanut pommittaa Kiovaa Yanukovichin valtaanpalauttamiseksi. Kaksoisstandardien maailmassa näyttää vain politiikka, raha ja valta olevan merkityksellisiä demokratian tai kansainvälisen oikeuden eläessä ainoastaan juhlapuheissa.

Laajemmin aihetta käsittelen pääblogini kirjoituksessa

Battlefield Yemen – Democracies In Action

saudiyemin

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s