Israel, lähi-itä

Egypti Hamasia nujertamassa

 

Egyptin oikeus teki merkittävän päätöksen määritellä Hamas terroristiryhmäksi. Mikä merkittävintä ko päätös ei erottele toisistaan Hamasin sotilaallista siipeä (al-Qassamin prikaatit) Hamasin poliittisesta siivestä.

Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sisi osoittaa muutenkin merkittävää alueellista johtajuutta. Hän on pitänyt useita puheita vaatien vallankumousta islamilaisessa ajattelussa siirtääkseen painopistettä väkivallasta kohden humaanimpaa islamia. Hän on myös julistanut sodan – eikä vain verbaalisesti – radikaalia islamia vastaan – niin ISIS:ä liittolaisineen kuin muslimiveljeskuntaakin vastaan; viimeksi Egypti teki ilmahyökkäyksen Libyaan koptikristittyjä teurastaneita ISIS kannattajia vastaan. Muutama kuukausi sitten hän aloitti Siinailla sotilasoperaation jonka kestoksi ennustetaan kahdesta kolmeen vuotta.

Gazassa presidentti Sisin puhetta ja tekoja (talk-and-action approach) –lähestymistapa on jo aiheuttamassa paniikkia. Egyptin presidentti on myös todennut Rafahin rajanylityspaikan pysyvän käytännössä suljettuna niin kauan kuin Hamas vastaa sen Gazan puoleisesta osasta. Tämä yksityiskohta nähdäkseni olisi hyvä ottaa huomioon kansainvälisen yhteisön puheen kääntyessä ns Gazan saarron suhteen kritiikiksi Israelia kohtaan. Egypti on myös aktiivisesti sulkenut Gazaan johtavia salakuljetustunneleita ja on luomassa Gazan rajalle puskurivyöhykettä.

rafah_tunnel-e1406588938670

Lähde: El-Sissi leading a Churchillian fight against Hamas | The Times of Israel

 

 

 

 

 

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s