lähi-itä

SodaStream rauhanmallina

IL:n tämänpäiväisen jutun mukaan Paula Vesala nostaa Facebook-kirjoituksessaan esiin Vain elämää -sponsori SodaStreamin toiminnan Israelin miehittämällä Länsirannalla. Uutinen antaa hieman yksipuolisen kuvan laittomuuksista ja ihmisoikeusloukkauksista liittyen Soda Stream yhtiöön. Tässä muutama taustoittava näkemys:

 

1) Yksi Soda Streamin parista kymmenestä tuotantolaitoksesta sijaitsee länsirannalla Mishor Adumimissa ns kiistanalaisella alueella. Kiistanalaisella niin kauan kunnes asukkaita edustavat osapuolet sopivat tarkasta rajanvedosta.

2) Ko tuotantolaitos työllistää 1,300 työntekijää joista 500 on länsirannan arabeja (kiistanalaiselta alueelta), 450 on Israelin arabikansalaisia ja 350 on Israelin juutalaisia.

3) Soda Streamin monietnistä laitosta voi pitää jopa rauhan malliesimerkkinä osoituksena siitä että eri eri etnisiä taustoja omaavat ihmiset voivat työskennellä yhdessä nauttien samaa palkkaa, muita etuja ja oikeuksia etnisestä taustasta riippumatta. Ihmisoikeudet toteutuvat myös siltä osin että arabi voi toimia juutalaisen esimiehenä kuin myös päinvastoin.

4) Ihmisoikeuksiin liittyen kyse ei ole myös työvoiman riistosta: Keskipalkka lienee noin 2000 USD kuukaudessa kun Palestiinalaishallinnon minimipalkka on noin 377 USD/kk.

5) Kuriositeettina mainittakoon, että Norjan, Ruotsin ja Suomen boikottiviritelmät ovat johtaneet siihen, että näihin maihin Soda Streamin tuotteet tuotetaan länsirannan tehtaan sijaan ihmisoikeuksien luvatussa maassa eli Kiinassa.

P.S:

Itse en ole ko yhtiön kanssa missään tekemisissä enkä seuraa sponsoroinnin kohteena olevaa ohjelmaakaan vaan otin asian esiin koska yhtiö edustaa yhtä kv boikottiliikkeen kohdetta.

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s