konfliktit

Hyvästit Ukrainan itsenäisyydelle

Ukraine sign with pro-Russian extraUkrainan tilanne kärjistyi lopulta (suur)sodan partaalle. Kiova on nyt ainakin muodollisesti aiempien oppositioryhmien hallinnassa joskin Maidanin ruohonjuuritason aktivistit vielä tarkkailevat toimiiko laittomasti valtaan saatettu hallitus heidän odotuksiaan. Krimin niemimaa puolestaan on Venäjän tukeman paikallishallinnon otteessa, muissa itäisissä pääosin venäjänkielisissä maakunnissa tilanne on vielä avoin eli seuraavatko ne Sevastopolin viitoittamaa separitista linjaa vaiko Kiovan vallanpitäjien Ukrainan yhtenäisyyttä korostavaa toivetta. Muilta osin totaalisen korruptoitunut rakenne on entisellään eikä mitään merkkejä sen korjaamisesta ole nähtävissä.

US involvement in UkraineItse näen Ukrainan lähitulevaisuuden hyvin synkkänä: maasta de facto puuttuu niin laki kuin sen kunnioituskin, aidot poliittiset puolueet, meritokraattinen virkamieskunta ja laaja muutosliike; maan talouden vararikko on viemässä potentiaalisenkin oman päätösvallan ulkomaisten luotottajien käsiin kun taas sisäiset alueelliset erot vähentävät eri tavoilla keskushallinnon päätösvaltaa ja -kykyä. Väittäisinkin Ukrainan nyt lausuvan hyvästejä valtiolliselle itsenäisyydelleen.

Protestista vallankaappaukseen

Unelman EUtopiasta haihduttua pääosin länsi-Ukrainan kansalaiset lähtivät kaduille purkamaan pettymystään joka suhteellisen pian kanavoitui tyytymättömyydeksi läpimätää poliittista eliittiä kohtaan. Päämäärätietoiset ja hyvin organisoituneet natsit, russofoobikot, Kiev Dynamo jalkapallohuligaanit ottivat nopeasti aloitteen käsiinsä nationalistisen ja mittavaa länsirahoitusta saaneen keskiluokan organisaatioiden hiljaa hyväksyttyä tilanteen, vasemmistolaiset muutosvoimat kuten riippumatton ay-liike, antifasistit ja anarkistit jäivät vähemmistöön ja poistettiin Maidanilta häiritsemästä vallankaappauksen voittokulkua.

Jo aiemmin oli arvailuja siitä, että läntisten yksityisten turvapalvelujen likaisia töitä lähi-idässä tehneitä ukrainalaisia on saatu provosoimaan Maidanin mielenosoitusta. Nyttemmin julkitullut EU:n “ulkoministerin ja Viron ulkoministerin puhelu ei ainakaan lievennä epäilyksiä siitä etteivätkö katoilta sekä miliisejä että mielenosoittajia Maidanilla ampuneet tark’ampujat sittenkin olisi olleet asialla radikaaliryhmien eikä presidentin toimesta.

Tilanteen polarisoituminen ja väkivalta johti nopeasti vallanvaihdokseen Kiovassa: presidentti pakeni, tynkäparlamentti määräenemmistösäännöksiä rikkoen äänesti uudet – tosin USAn jo jokunen kuukausi sitten nimittämät – vallanpitäjät ja itäiset provinssit alkoivat Krimin johdolla ja Venäjän tukemina laajentaa itsemääräämisoikeuttaan Kiovan kaappareiden kustannuksella.

Kiireellisimpänä tehtävänään Kiovan tynkäparlamentti näki kielilain peruutuksen siten ettei yli 10 %:n väestöosuuden kansalaisilla enää ole alueellisen kielen statusta, säädös joka venäläisten ohella kavensi mm unkarilais- ja bulgaarivähemmistöjen oikeuksia. Samalla uusnatsit tekivät polttopullohyökkäyksen ainakin yhtä synagoogaa vastaan seurauksella että vähintäänkin sata kiovalaista juutalaista suunnittelee nyt yhteispakoa kaupungista Israeliin.

ukraine riots 2014

Perimmiltään helmikuun tapahtumia Kiovassa voi pitää rikollisena länsivaltojen miljardeilla tukemien organisaatioiden ja radikaalien uusnatsien lopulta toteuttamana vallankaapauksena. Krimin tapahtumat puolestaan kuvastavat Venäjän osalta toteutettua etupiirivalvontaa.

Kansanääni”

Ukraina sanana merkitsee rajamaata ja itse asiassa maa onkin vuosien saatossa ulkopuolisten toimesta koottu nykyiseksi kyhäelmäksi seurauksenaan merkittävät alueelliset erot ja yhtenäisen ukrainalaisen identiteetin puute. Viimeisen eli 50-luvulla tehdyn Krimin niemimaan Ukrainaan liitoksen taustalla lienee ollut pyrkimys miedontaa länsi-Ukrainassa IIMS:n aikaisten natsielementtien vaikutusta neuvostotasavallassa.

ukraine

Länsiukrainalaiset suuryritykset ovat tottuneet etsimään vientiä länsimaista ja myös merkittävä osa väestöstä jo on tai toivoo pääsevänsä EU:n työmarkkinoille. Itäisen Ukrainan suuryrityksilläin toimesta. Joka tapauksessa tapahtumien kärjistyminen, polarisaatio ja väkivalta johtiva puolestaan on perinteisiä alihankinta ja tuotantosuhteita Venäjään mm aseteollisuudessa ja monet asukkaat käyvät vapaasti Venäjän lähialueilla töissä mm moninkertaisen palkkatason takia. Täten Ukrainan läntisten ja itäisten osien sekä teollisuudella (oligarkeilla) että kansalaisilla erilaiset suuntautumisvaihtoehdot.

Ukraine vs Russia

Kiovan mielenilmausten uutisoinnista voisi päätellä kansan vaativan yhtenäisenä niin Naton kuin EU:kin jäsenyyttä sekä toivottavat venäläiset tervemenneeksi Ukrainasta. Asia ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen kuten oheisista Natoa ja Venäjää koskevista galluptilastoista voisi päätellä:

NATO jäsenyyden kannatus Ukrainassa (Lähde: Wikipedia )

Polls

For

Against

2002 Razumkov Centre

32%

32.2%

2004 University of Sussex

30%

40%

April 2009

21%

57%

November 2009 Ukrainian Project System

12.5%

December 2009 Democratic Initiative Foundation

21%

60%

January 2011 RATINGFOM-Ukraine

24%

70%

February 2012 RATING

20%

70%

July 2012 RATING

17%

70%

December 2012 Democratic Initiatives Foundation & Razumkov Center

15%

60%

Ukrainalaisten asenteet Venäjää kohtaan (Lähde: Wikipedia)

Opinion Oct 2008 Jun 2009 Sept 2009 Nov 2009 Sep 2011 Jan 2012 Apr 2013
Good

88%

91%

93%

96%

80%

86%

70%

Negative

9%

13%

9%

12%

Skenaarioni

Itse näen Ukrainan tilanteen hyvin synkkänä. En sinänsä usko tilanteen eskaloituvan sodaksi asti, mahdollisten pikku kahakoiden jälkeen jenkit ja Venäjä pääsevät sopimukseen etupiirijaostaan, Krimi mahdollisesti liitetään takaisin Venäjään ja itäisille venäjänkielisille maakunnille varmistettaneen vahvempi autonomia. Itä- ja länsi-Ukrainan oligargit sopivat kiistansa ja pyrkinevät säilyttämään sekä itäiset että läntiset vientimarkkinansa kuin myös vaikutusvaltansa. Sisäinen sopu on löydettävissä sopimalla kakunjaosta oppositio ja ex-hallituspuolueiden välillä. Tämän sinänsä myönteisen lopputuleman hinta maksatetaan ns tavallisilla kansalaisilla joilta tietysti ei kysytä mitään. Jenkkien ja EU:n sponsoroiman valtapelin lasku tulee bumerangina takaisin ja kansainvälisin ponnistuksin pääosin lainoja sisältävä tukipaketti saataneen kasaan. Ukrainan valtaeliitti kahmii totuttuun tapaan valtaosan tukimiljardeista omiin taskuihinsa ja veroparatiiseihin.

Ukrainan keskeinen ongelma on perustavanlaatuinen konflikti ns tavallisten kansalaisten ja oligarkkien ohjaileman poliittisen eliitin kesken. Ukrainan mielenilmaisu ei tuo mitään ratkaisuja tämän ristiriidan poistamiseen vaan vaikutus vertautuu vastaaviin “Arabikevään” tapahtumiin. On selvää että kansalaisten silmissä niin entinen kuin nykyinenkin eliitti on menettänyt oikeutuksensa. Myönteinen kehityskulku nähdäkseni edellyttäisi ruohonjuuritason verkostojen ja instituutioiden asteettaista rakentamista.

Ainoa tie ulos olisi todellinen kansanliike joka ensi töikseen takavarikoisi noin tusinan oligarkin kansalta ryöstämän omaisuuden ja perustaisi vahvan paikallishallinnon jonka talous pohjaisi tuotantovälineiden yhteisomistukseen. Sosiaalinen vaihtoehto olisi suurteollisuuden työntekijöihin pohjaava liike joka pitäisi Ukrainassa luodun tuotannon tulokset maassa niiden ihmisten käytössä jotka ko hyvinvoinnin ovat luoneet. Tällainen edistys lienee vähintäänkin yhtä suuri utopia kuin Ukrainan EU- jäsenyys joskin mielestäni myönteisempi haavekuva.Tämä demokratiaa palauttava aloitteellisuus muistuttaisi liikaa jo kuopattuja sosialistisia ja mikä pahinta kommunistisia ideoita joten nykymaailmassa sitä ei tietenkään tule sallia – tästä löytynee yhtenäinen linja niin USAn, EU:n, oligarkkien kuin Venäjänkin kesken.

Aiheesta laajemmin myös pääblogini kirjoituksessa

Farewell Ukrainian Independency And Democracy

ja aiemmin

Ukraine’s Would-be Coup As New Example About US Gangsterism

Ukraine deal

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s