konfliktit

Ukrainan optiot

I’m quite happy because whoever is chosen today will be hated tomorrow by the majority of the country.” (Andrey Kurkov)

Median näyttäessä iloitsevia ukrainalaisia presidentin palatsin valtauksen tiimoilta olisi hyvä pohtia todellisuutta Kiovan ulkopuolella ja mitä seuraavaksi. Puolet kansasta ja länsimedia on nyt saanut sirkushuvia mutta mistä löytyy arkinen leipä lähiviikkoina. Yhden läpikorruptoituneen poliitikon vaihto vielä nimeämättömään uuteen vastaavaan ei poista tavallisen kansalaisen ongelmaa siitä kuka maksaa seuraavan kaasulaskun.

Kun sanotaan kansan tai parlamentin kukistaneen presidentin on tämä mielestäni paitsi asian liioittelua myös sen yksinkertaistamista. Kansaa edustaa tässä sekalainen porukka pääosin läntisen Ukrainan ja Kiovan väestöä ja ulkoa ostettuja provokaattoreita, parlamenttia puolestaan lähinnä oppositiopuoleiden kansanedustajat presidenttiä tukeneen pääpuolueen edustajien ollessa mm väkivaltauhan takia poissa istunnosta.

Kiovan ulkopuolella lähinnä itäisessä Ukrainassa tunnelmat ovat hieman toiset, esimerkiksi itäiset kuvernöörit ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä noudattamasta mitään tynkäparlamentin ohjeistuksia. Sevestopolissa tuhannet ihmiset ryntäsivät pääaukealle vaatimaan Krimin palautusta Venäjälle. Jo muutama viikko sitten itäiseen Ukrainaan perustettiin uusi “ Ukrainian Front” organisaatio taistelemaan ulkomaista vaikutusta ja vallankumouksellisia vastaan.

Sattumoisin muuten “Ukrainian Front” omaa saman nimen kuin Punaarmeijan ryhmä joka vapautti Ukrainan natsimiehityksestä IIMS:n lopulla. Uusfasistien ja natsien rooli on säikäyttänyt myös juutalaisia (Ukrainian Rabbi Moshe Reuven Azman, called on Kiev’s Jews to leave the city and even the country if possible, fearing that the city’s Jews will be victimized in the chaos, Israeli daily Maariv reported Friday.) sekä muiden etnisten vähemmistöjen edustajia kuten unkarilaisia.

Hallinnon – mikä se sitten jatkossa onkaan – ohella keskeistä ovat taloudelliset kysymykset, se miten ns tavallinen kansalainen selviytyy odottaessaan olojen vakaantumista. Yksi keskeinen ongelmakohta on kaasu jota aiemmat hallinnot ovat subventoineet merkittävästi. Jos muodostettava uusi hallinto seuraisi valuuttarahaston ja EU:n ohjeita niin kaasun hintaa pitäisi ilmeisesti jopa nelin-viisinkertaistaa ja tämä olisi tuhoisaa niin kotitalouksille suoraan kuin energiasyöpölle suurteollisuudellekin. Aiemman hallinnon Venäjän kanssa tekemä sopimus ja saatu laina olisivat mahdollistaneet subventioiden jatkon ja näin mielestäni ostaneet aikaa sinänsä välttämättömien uudistusten toteutukseen. Hieman epäilen EU:n halukkuutta miuljardien apupakettiin kaasulaskun maksamiseen.

Tällä hetkellä Ukraina on murrosvaiheessa ja useat kehityspolut ovat mahdollisia. Itse näkisin lähikuukausina ainakin seuraavia vaihtoehtoja:

1) Sisällissota. Sekä oppositiossa että aiemman hallinnon kannattajissa on väkivaltaan kykeneviä aseistettuja joukkoja. En kuitenkaan usko ylivoimaisen valtaosan kansasta kannattavan sotimista varsinkin kun myös ulkopuolinen puuttuminen (a la Abhaasia/Ossetia) on mahdollisuuksien rajoissa. Riskit ovat kertakaikkiaan mielestäni liian suuret. Lisäksi sisäiset osapuolet olisivat liki tasavahvoja, armeija ja poliisivoimat jakautuneita.

2) Alueiden puolueen ja opposition sopimus. Mielestäni tavoiteltava rauhanomainen ratkaisu joka voisi turvata Ukrainan säilymisen yhtenäisenä. Tulevissa presidentinvaaleissa voisi löytyä Klitskon kaltainen suhteellisen ryvettymätön henkilö joka voisi saada hyväksyntää sekä maan itä- että lansiosissa.

3) Ukrainan jakautuminen. Poliittisesti ja osin kielellisestikin ja asenteiltaan Ukraina on melko selkeästi jakautunut ja myös maantieteellisesti jakolinja on havaittavissa. Viime presidentinvaalien grafiikka näyttää ko linjan havainnollisesti. Jos jakautuminen tapahtuisi Tsekkoslovakian tapaan rauhanomaisesti sopien niin en välttämättä pitäisi sitä lainkaan kielteisenä asiana vaan pikemminkin päinvastoin.

Aiempia kirjoituksiani aiheesta:

P.S:

Ukrainan kreikkalais-katolinen vähemmistökirkon (the Uniate Church) pastorilla on selvät sävelet äärioikeistolle:

“Today we are really ready for a revolution.The only effective methods of combat are assassination and terror! We want to be sure that no Chinese, Negro, Jew or Muscovite will try to come and grab our land tomorrow!”

Alla videolla “sunnuntaisaarnan” ote:

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s