konfliktit, MENA

Saudit seuraava ydisasevalta Iranin sijaan

WMDKansainvälistä politiikkaa seuraavan median huomion ollessa keskittyneenä Geneveen Iranin ydinaseohjelmaa koskeviin neuvotteluihin on otsikoiden ulkopuolelle jäänyt liki täysin BBC:n raportti siitä, että Saudi Arabiaa varten valmistetut ydinkärjet ovat lastausvalmiina Pakistanissa. Toki Iranin mahdollinen ydinpommi ja Israelin mahdollinen ilmaisku sen estämiseksi ovat merkittävä maailmanrauhaan vaikuttava tekijä mutta nähdäkseni ei pitäisi väheksyä sitä että jopa muutamassa viikossa Saudi Arabia voi tosiasiassa olla maailman seuraava ydinasevaltio.

saudi-paki yhteistyö

Pakistan julistautui ydinasevallaksi ensimmäisen onnnistuneen ydinasetestinsä jälkeen v. 1998 ja nykyisin sen ydinarsenaalin määräksi arvioidaan 110 ydinohjusta ja materiaalia 200 lisäohjuksen tekemiseen. Saudien ydinaseohjelmasta puolestaan ei ole juuri ääntä pidetty, maa on hyväksynyt asiaa koskevan kieltosopimuksen ja jopa vaatinut ydinaseista vapaata lähi-itää. Kuitenkin jo vuodesta 1974 lukien saudit ovat olleet Pakistanin atomiasehankkeen päärahoittaja – noin 60 % kustannuksista. Vastaavasti v. 2006 saksalaismedia paljasti saudien saaneen vuodesta 2003 lukien Pakistanista apua ydinohjusten ja -taistelukärkien kehittelyyn.

V. 1987 Saudi Arabia salaa osti 50-60 kiinalaista CSS-2 keskimatkan ballistista ohjusta ja 10-15 kuljetusalustaa. Ko ohjukset ovat varsin epätarkkoja normaalisodankäyntiin mutta ydinkärjillä varustettuna suuri tarkkuus ei ole olennainen tekijä tuhuvaikutuksen ollessa tarpeeksi suuri muutoinkin. Edelleen saudit aikoinaan tukivat myös Saddam Husseinin ydinohjelmaa Irakissa viidellä miljardilla dollarilla saaden vastikkeeksi osaamista ja materiaaleja. Viime kesänä paljastui – tutkimuslaito Jane’sin ansiosta – Saudi Arabian kolmas salainen keskimatkan ballististen ohjustukikohta 200 km Riadista lounaaseen. Paikan laukaisualustat oli suunnattu kohden Israelia ja Irania.

Saudi Arabian ohjustukikohta

Photo credit: IHS/DigitalGlobe

Ja nyt Pakistanissa saudien puolesta valmistetut ydinaseet ovat valmiita laivattavaksi Saudi Arabiaan. Aivan yllätys tämä ei ole sillä muutamana viime vuotena saudit ovat vihjanneet USAlle hankkivansa ydinaseet mikäli Irankin niitä hankkii. Huomionarvoista mielestäni kuitenkin on että Saudi Arabia omaa ballisteisten ohjusten laukaisupaikat/tukikohdat, sillä on hallussaan ballistisia ohjuksia ja nyt niihin myös ydinkärkiä laivamatkan päässä.

Asiaa käsittelen tarkemmin pääblogini artikkelissa

Instead Iran The Saudis Can Be The Next Nuclear Power

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s