konfliktit, lähi-itä

Ääri-islamistien ote Syyriassa tiivistyy

Syyriaa vastaan suunnatun USAn hyökkäysuhan pienentyessä YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyttyä Venäjän aloitteen (The Four-stage Plan For Syria ) maan kemiallisten aseiden hävittämisestä voi sota tästä huolimatta kiihtyä entisestäänkin ainakin lyhyellä aikajänteellä. Ilmaiskun sijaan USA liittolaisineen lisää avoimesti asetoimituksiaan oppositioryhmille toivoen näin saavuttavansa hämärät tavoitteensä. Tilanteen kehittyminen taistelukentällä uhkaa kuitenkin johtaa myös tämän strategian epäonnistumiseen.

IHP Jane tutkimuslaitoksen mukaan Syyriassa arvioidaan olevan noin sata tuhatta Syyrian armeijaa vastaan taistelevaa sotilasta jakautuneena noin tuhanteen ryhmittymään. Näistä suoraan Al-Qaedaan liittyviä sotilaita on noin 10,000 ja muita kovan linjan islamisteja noin 30,000 – 35,000. Läntisten diplomaattien mukaan vain korkeintaan kolmasosa – todennäköisesti vähemmän – on edes jossain määrin myötämielisiä länsivaltoja kohtaan. Numeroita merkittävämpää kuitenkin on ääri-islamistien sotilaallinen ylivertaisuus niin kaluston kuin taistelukokemuksen osalta muihin oppositioryhmiin verrattuna.

Kuluneella viikolla opposition asetelmat selkenivät julkisestikin lukuisten kapinallisryhmien sanouduttua irti Syyrian vapaan armeijan (FSA) johtajuudesta sekä edes hieman länsimyönteisistä sotilasneuvostosta (SMC) ja kansallisneuvostosta (SNC). Irtautuneet kapinnallisryhmät käsittävät ääri-islamistien (Salafi-Jihadistit) ohella maltillisia muslimiveljeskunnan jäseniä ja liittoutuman julistus listaa seuraavat neljä pääkohtaa:

  • Liittoutuman viitekehyksenä toimii ja ainoana oikeusperustana on sharia – islamilainen laki.
  • Vain uhrauksia tehneet opposition jäsenet ovat oikeutettuja edustamaan Syyrian kansaa ( eli ulkomailla toimivat kahvilapoliitikot lienevät poissuljettuja)
  • Liittouma pitää kaikkia Syyrian ulkopuolella muodostettuja väliaikaisia hallintoelimiä laittomina.
  • Neljänneksi korostetaan kansallista etua yksittäisten oppositioryhmien sijaan.

Kapinallisryhmien voimakkaimpana kärkenä on suoraan ja välillisesti al-Qaedaan liittyvä ns Al-Nusra Front joka pyrkii sharian avulla hallittavan Islamistisen kalifaatin perustamiseen suur-Syyriaan käsittäen Syyrian ohella myös Libanonin, Jordanian, Israelin sekä länsirannan ja Gazan palestiinalaiset.

The insignia of the Al-Nusra Front shows the map of Syria, the Islamic crescent and the silhouette of a jihad fighter

Itse Syyriassa toimivat ääri-islamistit eivät vain taistele vaan järjestävät valtaamillaan alueilla myös paikallishallintoa ja saavat lisääntyvästi kannatusta myös paikallisväestöltä järjestäessään näille ruokahuoltoa ja muita peruspalveluja. Tiivistettynä Syyrian opposition suhteen on tapahtunut merkittyvä painopisteen siirtyminen maltillisilta länsimaiden tukemilta ryhmittymiltä ääri-islamilaisille liikkeille.

Viime viikkojen kehitys osoittaa ääri-islamistien otteen Syyriassa tiivistyneen jolloin sodan poliittinen ratkaisu pitkittynee. Kannattaa kuitenkin samalla muistaa al-Assadin hallinnon joukkojen pärjäneen taistelussa vähintääkin kohtalaisesti ja ääri-islamistien toimien ajaneen maallisempia ja muita vähemmistöuskontojen edustajia kannattaamaan al-Assadin hallintoa ja lisäksi erityisesti kurdit pyrkivät puolustamaan asemiaan muun opposition hyökkäyksiä vastaan.

Aihetta käsittelen laajemmin pääblogini kirjoituksessa

Demolition Of CW Stockpiles Is Only Contributory Factor In The Syria War

P.S:

Artikkeli julkaistu myös Syrian Free Press Network’in ja Syrianetwork.Org toimesta.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s