Uncategorized

Whodunnit – Syyrian kaasuiskut

Damaskoksesta 21.8.2013 uutisoidun kaasuhyökkäyksen jälkeen Yhdysvallat ilmoitti rankaisevansa Syyrian presidentti al-Assadin hallintoa sotilaallisella iskulla. Huolimatta aiemmista Irakin interventioon liittyneistä kokemuksista hyökkäyksen perusteluna USAn taholta pidettiin varmana pidettyä tietoa kaasuiskun syyllisestä osapuolesta. Tällakin kertaa Washingtonin ainoaa oikeaa totuutta ja siitä vedettyjä toimenpidesuunnitelmia vastaan on esitettävissä perusteltua epäilyä. Pääblogissani julkaisemassani artikkelissani Whodunnit in Syria käyn läpi vaihtoehtoisen totuuden, sekalaisesti eri lähteistä kerättyjä, puolesta puhuvia seikkoja joita seuraavassa tiivistetysti referoin.

USAn virallisen näkemyksen haastaminen on mielestäni aiheellista alkaen erityisesti motivaatiosta. Al-Assadin hallinto on viime kuukausina saanut Syyrian sodassa voittoja samaan aikaan kun kapinalliset ovat ryhtyneet yhä enemmän taistelemaan keskenään: länsimaiden tukemat ”vapaustaistelijat” ovat joutuneet oppositiossa alakynteen arabimaiden tukemien radikaalia islamia kannattavien ryhmien ja ulkopuolelta tuotujen palkka-/uskonsoturien kanssa, samoin itsehallintoaan rakentavien kurdien kimppuun ovat käyneet lähinnä vain kapinallisryhmät. Eri uskonnolliset vähemmistöt puolestaan hakevat turvaa al-Assadin hallinnolta joka alaviittien ohella on suojellut muitakin uskonnollisia ryhmiä Syyriassa. Presidentti Obaman vedettyä ”punaisen linjan” sotilaalliseen puuttumiseen kulkevan kaasuhyökkäyksissä ei presidentti al-Assadilla ollut mitään järkisyytä tässä voitollisessa tilanteessa käyttää kaasuasetta kapinallisia vastaan. Sen sijaan kapinallisille USAn intervention toivotaan olevan todellinen ”game changer” ja on hyvinkin loogista olettaa kapinallisten käyttävän kaikkia keinoja tämän mahdollistamiseksi.

Kapinallisilla on kaasuaseita ja he ovat niitä myös käyttäneet

USAn perustellessa interventiota on yksinomaiseksi syylliseksi osoitettu al-Assadin hallinto mm perustein ettei kapinallisilla edes ole käytössään kaasuaseita. Tämäkään perustelu ei välttämättä ole vedenpitävä koska on mahdollista että kapinalliset ovat saaneet haltuunsa Libyan ja Syyrian asevarastoista. Kaapattujen aseiden ohella kapinalliset myös itse tuottavat kemiallisia aseita. Esimerkiksi Turkissa on pysäytetty Syyrian kapinallisjoukoille menossa olleita sariinikaasueriä. Syyrian kapinallisten asetehtaita puolestaan on löytynyt Jobarin, Khan al-Assal‘in ja Damaskoksen alueilta. Julkisuuteen on myös tullut video jossa Syyrian kapinalliset tappavat laboratoriossaan kaneja testatessaan itse tehtyjä kemiallisia aseitaan.

Syyrian kapinalliset ovat todennäköisesti myös käyttäneet kaasuasetta ennen Damaskostakin pariin otteeseen. Maaliskuussa 2013 Khan al-Asal‘in kaasuhyökkäyksessä kuoli mm 16 Syyrian armeijan sotilasta ja tapauksesta Venäjä sata sivuisen raportin YK:lle. Toinen kaasuhyökkäys tapahtui huhtikuussa ja siitä YK:n tutkija Carla Del Ponte osuvasti totesi seuraavaa:

“I was a little bit stupefied by the first indication of the use of nerve gas UN’s Del Ponte says evidence Syria rebels ‘used sarin’.Testimony from victims of the conflict in Syria suggests rebels have used the nerve agent, sarin, a leading member of a UN commission of inquiry has said. “I was a little bit stupefied by the first indications we got… they were about the use of nerve gas by the opposition,” she said. (Lähde: BBC)

Häivähdys salatusta diplomatiasta leviää lähinnä vuotojen kautta. Yksi hyvä esimerkki on melko laadukkaana julkaisuna pitämäni The Christian Science Monitorin haltuunsa saama kirje Iranilta USAn hallinnolle. Sen mukaan Iran varoitti Washingtonia heinäkuun 18 ja joulukuun 1 päivinä 2012 siitä että Syyrian kapinalliset ovat saaneet käsiinsä kemiallisia aseita. Iran pyysi USAta välittömästi vakavasti varoittamaan kapinallisia pidättymään niiden käytöstä. Iran myös katsoi USAn vastuulliseksi kapinallisten tukijana kemiallisten aseiden käytöstä. USA ei vastannut ko kirjeeseen.

UN has testimony showing Syrian rebels used sarin gas 6 May 2013


Elokuussa LiveLeak.com esitti Syyrian tv:n julkaiseman puhelinkeskustelun Homs’in kapinallisjohtajan ja hänen saudimesenaattinsa välillä jonka mukaan kapinallisten referenssinä mainittiin kemiallisten aseiden käyttö Deir Ballbassa. Toisessa puhelinkeskustelussa puolestaan kerrottiin terroristiryhmien yhteistyöstä viedä pari pulloa sariinia Damaskokseen.

Whodunnit – Damaskos 21.8.2013

Lienee selvää, että Damaskoksessa on tapahtunut kaasuiskuja 21.8.2013. Muu onkin epäselvää kuten esimerkiksi uhriluku. Ilmoittaessaan rankaisutoimista USA ilmoitti Damaskoksen kaasuhyökkäyksessä kuolleen 1429 ihmistä sisältäen yli 400 lasta kun taas brittien oma arvio oli 350 kuollutta yhteensä, Syrian Observatory for Human Rights vahvisti 502 kuollutta joista 100 lasta kun taas Ranskan tiedustelupalvelu vahvisti 281 uhria ja anti-Assadilainen ryhmä ”Damascus Center for Human Rights Studies” dokumentoi 678 kuolemaa joista 106 lasta. Lisäksi muissa kuin USAn arvioissa on epäselvää kuinka moni kuolemista tapahtui kaasuiskun tuloksena ja moniko tavanomaisemmilla aseilla.

Graphics credit Washington Post

Hyökkäyksen todisteina on esitetty suuri joukko videoklippejä mutta niiden pohjalta ei voi päätellä onko kyseessä sariini vai vaikkapa esimerkiksi tavanomaista voimakkaampi kyynelkaasu. Videoiden aikataulutus myös tuottaa ongelmia koska osan uhrikuvista on väitetty levinneen jo ennen ensimmäistäkään kaasuiskua, toisissa väitetty kuvausaika ja valaistusolosuhteet eivät täsmää ja toisissa näkyy niiden olevan muutoin lavastettuja. Myös järkyttäviä valokuvia on jälleen kierrätetty perinteiseen Pallywood tyyliin kuvaamaan niin Egyptin armeijan julmuuksia Kairossa kuin al-Assadin Damoskoksessa.

Itse ulkoministeri Kerrykin meni lankaan esitellessään todistajalausontonsa liittenä kuvaa lapsesta hyppimässä satojen ruumispussien yli Damaskoksessa kun osoittautui kuvan otetun jo v 2003 Bagdadin liepeillä.

Kuolleet lapset ovat videoiden suosittu aihe mutta niiden massiivinen levitys voi joskus kääntyä itseään vastaan. Näin kävi kun Latakiassa – 200 km Damaskoksesta – olevat vanhemmat tunnistivat Damaskoksen kaasuvideoilta omat runsas viikko aiemmin jihadistien kaappaamat lapsensa. On ironista että harvat Damaskoksen kaasu-uhreina tunnistetut ovat Syyrian hallintoa tukevien perheiden lapsia ja hallituksen syyttäjät ovat puolestaan heidän tappajiaan. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, että Damaskoksen kaasuiskussa saattaa olla kyse ”false flag” operaatiosta tarkoituksena provosoida USA sotilaalliseen interventioon. (Lähde: Voltairenet.org article: ”Identification of the dead children in Ghouta” )

Ainakin yhden Damaskoksen kaasuräjähdyksen syy saattaa olla pelkkä vahinko. Artikkelissani Syrian Rebels Admit Chemical Attack In Damascus??? kuvaan tapausta jossa Saudi Arabialta saadut kaasuaseet ilmeisen käsittelyvirheen seurauksena räjähtävät aiheuttaen suurta tuhoa.

Ehkäpä painavimman lausunnon Yhdysvalloissa antavat USAn tiedustelupalvelujen veteraanit jotka laativat asiasta myös julkisuuteen tulleen muistion Damaskoksen tapahtumista 21.8.2013. Tiedusteluupseerien mukaan Presidentti al-Assad ei näytä olleen kaasuiskujen takana vaan pikemminkin kapinalliset ja heidän tukijansa Saudi Arabiasta ja Turkista. (Lähde: Consortiumnews.com )

Päätelmäni

The Iraq experience informs us that secretaries of State can express great confidence about matters that they are completely wrong about, and that U.S. intelligence assessments can be based on distortion of evidence and deliberate suppression of contradictory facts. (Which Syrian Chemical Attack Account Is More Credible? by Jim Naureckas)

Mielestäni on melko todennäköistä että ainakin yksi Damaskoksen kaasuräjähdyksistä aiheutui kapinallisten toimesta käsittelyvirheen takia. Lisäksi pidän mahdollisena että joku kaasuiskuista tapahtui kapinallisten provokaationa. Pidän myös mahdollisena että joku kaasuiskuista tapahtui jonkun al-Assadin hallinnon sooloilijan tai hänen veljensä toimesta al-Assadin tietämättä. Sen sijaan en usko al-Assadin antaneen määräystä kaasuiskusta koska se mielestäni ensinnäkin olisi järjetöntä ja toisekseen hän aiemmin on saksalaislähteiden mukaan torjunut sotilasjohdon hänelle tekemät kaasuiskupyynnöt.

Laajemmin aiheesta:

Whodunnit in Syria

Ja taustoitusta myös kirjoituksissani:

Lapset kaasuiskun uhreina – neljä väärennystä

Syria:From War To Dissolution With Help Of Media

Syrian Rebels Admit Chemical Attack In Damascus???

The Four-stage Plan For Syria – Can It Work

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s