konfliktit, lähi-itä

USAlla väärä maali Syyrian hyökkäyksessä Syyriaan – jälleen

We can do this with no boots on the ground, from stand-off distances(US dream)

Syyrian opposition syytettyä al Assadin hallintoa viimeisimmästä kaasuiskusta Damaskoksessa on USA valmis jo lähipäivinä toteuttamaan ilmaiskun al Assadia vastaan. Kuinka nopeasti ”vapaa maailma” onkaan unohtanut Irakin joukkotuhoase -episodin ja muut ”humanitaariset” interventiot ja tulokset sodasta terroria vastaan. Mielestäni USA jälleen kerran on valitsemassa väärän strategian, väärän taktiikan sen toteuttamiseksi ja kaiken lisäksi väärän maalin sotilaallisille toimilleen.

Hätiköity ohjusisku lähipäivinä näyttää vääjäämättömältä: Obama on hirttäytynyt näyttämään ”red line” bluffinsa, läntinen tv-yleisö – ja mainostajat – odottavat herkeämättä reality shown alkua ja taantuneen sotateollisen kompleksin johtajat odottavat elvytysruiskeen myötä vuosibonuksiaan. Ohjusisku tuskin muuttaa tilannetta operaatioteatterissa merkittävästi. Tulee myös muistaa että ulkopuolinen interventio on ollut käynnissä jo toista vuotta: Jenkkien ja saudien tuettua pääosin ulkomailta johdettuja ”vapaustaistelijoita” ovat Venäjä, Kiina ja Iran sekä Libanonin Hizbollah tukeneet al Assadin hallintoa, Qatarin ja al Qaedan rahoittamat ulkomaalaiset palkkasotilaat ovat olleet maassa jo kuukausia, osin diasporasta tukea saanut kurdivähemmistö on jo vakiinnuttanut valtansa omalla alueellaan.

Media modernina sodankäyntivälineenä

Suomalaisessa tiedonvälityksessä ei ole juuri totuttu mediasodansodankäynnin viime vuosikymmenten käytäntöihin, joita menestyksekkäästi toteutettiin Balkanilla mm Bosnian ja Kosovon konflikteissa. Nyttemmin mediasota on varsinkin lähi-idässä arkipäivää ja sen tuotoksia hyödynnetään mm länsivaltojen ulkopolitiikassa ns suuren yleisön tuen saamiseksi haluttuihin toimiin. Yksi hyvä kuvaus tiedotusvälineiden vedätyksestä liittyen viime viikkojen tapahtumiin Egyptissä löytyy tästä linkistä ja myös täältä.

Filmissä muslimiveljeskunnan näyttelijät tekevät otosta maan sotilashallinnon raakuuksista. Toinen esimerkki puolestaan kuvaa kuinka veljeskunnan kannattajat vetävät kylmiöstä ruumiita näytille muutama minuutti ennen kuin poliisi tulee paikalle

Videoiden ohella kuvat kertovat enemmän kuin sata sanaa – jopa kolminkertaisesti kuten tässä esimerkissä . Kuvassa on kaasuhyökkäyksen uhriksi joutunut nainen lapsensa kanssa Damaskuksesta, samat henkilöt ja sama kuva ovat kylläkin esittäneet myös uhreja Egyptissä kuin myös Israelin mielivallan palestiinalaisina uhreina. Lisää esimerkkejä lähi-idästä esim kirjoituksessani Minimizing Collateral Damage In Gaza Conflict

Red line – smoking gun

It would be very peculiar if it was the government to do this at the exact moment the international inspectors come into the country(WMD inspector Rolf Ekeus)

Syyrian osalta kemiallisten aseiden käyttö ei ole kovin yksiselitteinen asia. Moniko muistaa että ainut todennettu käyttö joku kuukausi sitten oli se kun kapinalliset eikä hallitus oli sitä käyttänyt . YK:n tarkastajien julkaistua raporttinsa ei USA luonnollisestikaan pommittanut syyllisiä. Nyt USA puolestaan ei ole valmis odottelemaan YK:n tarkastajien raportteja uusimmasta kaasuiskusta – syytä kiireeseen voi vain arvella mutta ainakaan humanitaariset syyt eivät ole järin uskottavia.

Syyrian presidentti al Assad on jo selvinnyt kaksi vuotta sisällissodassa jossa hallitus itse asiassa on pääsemässä voitolle. Presidentti Obama ilmaisi aikoinaan selkeän ”punaisen linjan” – kemiallisten joukkotuhoaseiden käytön – USAn vastatoimien laukaisijana. On hyvin vaikea löytää järkisyitä sille että tällaisessa tilanteessa al Assad täysin tarpeettomasti riskeeraisi menestyksensä linjan ylittämällä. Sen sijaan oppositiolla on mainitusta USAn sitoumuksesta johtuen suuri motiivi ”falsh flag” provokaatioon kuin myös välineet sen toteuttamiseen kuten aiemmasta kaasuiskusta selvisi. Ainoa muu selitys saattaisi olla jonkin alempiarvoisen komentajan omapäinen mielenjohde täysin al Assadin linjan vastaisesti. USAn puhelintiedot saattaisivat viitata tällaiseen mahdollisuuteen ja edes se ei mielestäni oikeuta USAn hätiköityyn vastaiskuun.

Vanhat lavasteet uudessa teatterissa

Yhdysvallat on salatusti järjestellyt asetoimituksia kapinallisille kaivamalla esiin jo Balkanin sodissa harjoitetut käytänteet. Maaliskuussa 2013 Syyrian sotanäyttämöllä alkoi esiintyä Jugoslaviasta tuttua ennen siellä näkymätöntä aseistusta. Asiaa selvitellessä ilmeni, että Kroatiasta on lennätetty Pentagonin/CIAn avustuksella ainakin 160 rahtikoneellista Jordaniaan sisältäen vähintään 3 500 tonnia aseita ja ammuksia. Aiemmin kapinallisten aseistus oli saatu ostamalla omalta korruptoituneelta hallinnolta tai mustasta pörssistä. Saudi Arabian edustajat kiersivät viime vuoden lopulla Kroatiaa, Serbiaa, Kosovoa ja Bosniaa ostaen aseita ja ammuksia jotka lennätettiin aluksi Kroatista Jordaniaan ja toimitettiin sitten sieltä ja Turkin kautta Syyriaan.

Image shows a M60 recoilless gun (YU) being used to attack an army outpost,Hajez Barad, in Busr al-Harir, Daraa, on March 2nd.

Kroatian nousu keskeiseksi asetoimitusten solmukohdaksi ei ole yllättävää ei myös Yhdysvaltain liittoutuminen radikaalien islamistien kanssa maallisempia vihollisia vastaan. Samoin valtamedian mielipidemuokkaus ja faktojen väärentely eivät ole interventiopolitiikassa mitään uutta. Balkanin sotien aikaan aluksi Bosniaan virtasi saudirahan tuella ulkomaisia myös al-Qaedaan liittyneitä uskonsotureita joiden kanssa Yhdysvallat omista intresseistään lähtien liittyi. Sama yhteistyö jatkui myöhemmin Kosovon konfliktissa jossa muslimien KLA rahoitti aseistumistaan Afganistanin heroiinin jakelukaupalla länsi-Euroopassa. Asettumalla serbejä vastaan Pentagon halusi luoda Balkanille siitä riippuvaisia nukkevaltioita voidakseen dominoida aluetta taloudellisesti ja poliittisesti.

Onko sitten tällä viimeisimmällä Yhdysvaltain orkesteroimalla peitellyllä asekauppajärjestelyllä nyt paremmat seuraamukset kuin vastaavilla operaatioilla aiemmin Balkanilla, Afganistanissa, Irakissa, Libyassa … epäilen vahvasti. Näistä teemoista enemmän pääblogini artikkelissa U.S. Recycles Its Old Balkan Practice With Syria.

Ohjuiskun jälkeen

Balkanization of Syria Map credit: The Economist

Todennäköinen lopputulos lyhyellä aikavälillä mielestäni on Syyrian hajaantuminen – balkanisoituminen – enemmän tai vähemmän verisesti kolmeen osaan. Al Assadin hallinnolla on vahva ote Jordaniasta Damskoksen kautta pohjoiseen ja alawiittien hallitseman provinssin kautta Välimereen ulottuvalla käytävällä, (sunni)kapinallisilla on vahva ote maaseudulla Alepposta Irakin rajalle ja kurdeilla on käytännössä jo puoliautonomia Turkkiin ja osin Iraniin rajoittuvassa koillisosassa. Kannattaa muistaa ettei kyse enää ole ”vapaustaistelijoiden” noususta al Assadia vastaan vaan merkittäviä taisteluja on jo käyty mm kurdien ja kovan linjan islamistien välillä samoin kuin näiden ja maallisempien kapinallisten välillä.

Näitä teemoja käsittelen enemmän pääblogini artikkelissa

Syria: From War To Dissolution With Help Of Media

Appendix:

SYRIAN GIRL 8 Reasons Why The NWO Hates Syria

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s