Balkan

Vatikaani rikos ihmisyyttä vastaan

Vatikaani on rypenyt vuosia otsikoissa pedofilian toteuttajana, edistäjänä ja suojelijana – tämäniltainen (1.7.2013) dokumentti TV1:ssä antoi asiasta melko kiistattoman kuvan. Vähemmälle huomiolle sen sijaan on jäänyt Vatikaanin pankin rahanpesuaktiviteetit, yhteydet mafiaan, vapaamuurareihin sekä sotarikoksiin. Tämä aihealue kaipaa syventämistä koska se mielestäni kuvastaa laajemminkin Vatikaania uskonnollisena ja poliittisena toimijana jonka vaikutukset ulottuvat nykypäiviin saakka.

Itse olen viime vuosina pyrkinyt kirjoituksillani nostamaan esiin yhtä läheiseksi kokemaani Vatikaanin rikosta ihmisyyttä vastaan eli katolisen kirkon IIMS:n aikaista toimintaa Balkanilla; aihe elää vielä nykypäivinäkin.

Tässä mielessä lienee aiheellista tarkentaa Vatikaanin roolia yhdellä IIMS:n törkeimmistä julmuuksista, nimittäin – Suomessa valitettavan vähän tunnetun – Jasenovac’n tuhoamisleirin kautta. Jasenovac oli Kroatiassa sijaitseva kolmanneksi suurin tuhoamisleiri Auschwitzin ja Treblinkan jälkeen; tapettujen määräksi arvioidaan 300.000 – 700.000 ihmistä, joista vajaa 90 % oli serbejä ja loput juutalaisia ja romaneja. Muihin tuhoamisleireihin verrattuna Jasenovacin tekee poikkeukselliseksi ensinnäkin julmuus, jota jopa Saksan natsitkin kauhistelivat, toiseksi se että uhreista valtaosa oli muita kuin juutalaisia ja kolmanneksi leiriin liittynyt uskonnollinen aspekti pelkän kansanmurhan sijaan.

Katolisen Ustasha organisaation – Kroatian valtaapitävät natsit, jotka työskentelivät yhteistyössä natsi-Saksan kanssa – tavoitteena oli paitsi tapaa ortodoksiserbejä myös käännyttää heistä kolmasosa. Uskonnollinen motiivi teki tuhoamisesta erityisen raakaa. 743 roomalaiskatolista pappia osallistui henkilökohtaisesti muunuskoisten tappamiseen ja itse tuhoamisleiriä johti komendanttina aikanaan Fr. Filipovic-Majstorovic – katolinen pappi joka kerskui henkilökohtaisesti teurastaneensa kymmeniä tuhansia serbejä omin käsin. Jasenovacin leirijärjestelmä käsitti myös katolisten nunnien johtaman lastenleirin jossa uhrit myrkytettiin luotien säästämiseksi.

Partisaanien edetessä fransiskaanit avustivat Ustashan sotarikolliset pakoon ja näiden tuhoamisleirin uhreilta ryöstettyä omaisuutta pestiin Vatikaanin pankin kautta. Vuonna 1986 Yhdysvaltain hallitus julkisti asiakirjat, jotka paljastivat kuinka Vatikaani organisoi pahimpien noin 200 sotarikollisten paon Euroopasta Argentiinaan ns. “Vatican Ratline” nimellä tunnetun järjestelmän kautta. . Tuhannet pienemmät murhamiehet saivat pakopaikan roomalaiskatolisen kirkon suojista ja vain harvat on saatu palautettua myöhemmin tuomiolle.

Jokunen vuosi sitten Britanniassa aivan vakavissaan käynnistettiin prosessi – kuten aiemmin Chilen Pinochetin tapauksessa – paavin pidättämiseksi ja oikeuteen saattamisesta hänen saapuessaan Britanniaan, syytteenä oli katolisen kirkon vastuullisuus pedofiiliskandaalin peittelyssä ja laajemmin rikos ihmisyyttä kohtaan. Sen sijaan en ole huomannut suomalaisessa valtamediassa juttua Yhdysvalloissa v. 1999 aloitettua yhä käsiteltävästä ryhmäkanteesta Vatikaanin pankkia ja Franciscan Order -järjestöä vastaan koskien näiden osallistumista toisen maailmansodan sotarikoksiin ja rahanpesuun. Ryhmäkanteen nostivat Jasenovacin tuhoamisleiriltä selvinneet serbit, juutalaiset, ukrainalaiset ja romanit. Yhä vieläkin Vatikaani kieltäytyy avaamasta sodanaikaisia arkistojaan Yhdysvaltain hallituksen ja serbi- ja juutalaisorganisaatioiden vaateista huolimatta menetellen aivan samoin kuin pedofiliaskandaalinkin yhteydessä.

Aihetta olen käsitellyt tarkemmin artikkelissani

Jasenovac – Holocaust promoted by Vatican

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s