EU

Natsien perustama monikansallinen EU juhli, eurooppalaiset eivät niinkään

EU eliitti juhli viikolla Eurooppapäivää keskenään onnistuttuaan jälleen vuodeksi pelastamaan läpimädän rakennelmansa veronmaksajien rahoilla. Tapahtuma olisi minultakin jäänyt noteeraamatta ellei mieleeni olisi tullut joku vuosi sitten paljastunut salainen raportti EU:n synnytyksestä elokuussa 1944 – siis 9.5.1950 sijaan. Raportti kuvaa saksalaisten yritysjohtajien suunnitelmaa neljännestä valtakunnasta hävityn sodan jatkamiseksi taloudellisin keinoin. Ironista asiassa on ylikansallisen organisaation suunnittelu kansallismielisten, natsien, johdolla.

Ns ”Red House Report” kuvaa kuinka valloitetuilta alueilta ryöstetyt varat ja sotateollisuuden voitot suunniteltiin siirrettäviksi Sveitsin kautta ulkomaille käytettäväksi Saksan uuteen nousuun ja sen hegemonian turvaamiseksi Euroopan taloudellisella ja poliittisella integraatiolla. Suunnitelmaa lobbasi menestyksellä jo vuonna 1946 perustettu ”The European League for Economic Co-operation”.

Edellä mainittua historiaa käsittelen tarkemmin pääblogini artikkelissa Europe Day For EU Decline.

Nykypäivä aiempaa selvemmin näyttää suunnitelman toteutuneen johdonmukaisesti. Hiiliunionin moottorit Ranska ja Saksa ovat juurtuneet edelleen päätöksenteon ytimeen, komissio ja EU byrokratia vie päätökset täytäntöön. Demokraattista harhakuvaa ylläpitämään luotu nukkeparlamentti on menettänyt olematonta merkitystään kun kova finanssipolitiikka seurannaisvaikutuksineen siirretään sen ja kansallisten parlamenttien ulottumattomiin.

Nyt kuitenkin osa kehityksen sivuraiteella olevista on noussut vastustamaan nykymenoa. Kehityssuunnan muutosta vaativat eri ryhmät eri syistä: Britanniassa yhä useampi merkittävä konservatiivi haluaa EU:n vaikutusvallan pienentämistä (mm säilyttääkseen Lontoon City rahanpesun paratiisina), Britannian ja Euroopan populisteilla on omat motiivinsa (mm pitää köyhät siirtilaiset ulkona maistaan,rikkaille tietty punainen matto on aina levitetty) ja vasemmistolaiset ruohonjuuriliikkeet sekä suuri osa kansoista puolestaan on saanut tarpeekseen EU eliitin (ja sitä ohjailevien tahojen) kurjistavasta leikkauspolitiikasta.

On siis ymmärrettävää ettei tavallisella eurooppalaisella juuri ollut syytä juhlia 63. Eurooppapäivää sen enempää perustamishistorian kuin nykytodellisuudenkaan takia. Systeemin muitopäivälle saattaisi olla enemmän kysyntää. Vaihtoehtoiseksi politiikaksi – ja EU:n alasajoksi verrokkinsa ”Soviet Unionin” tapaan – olen itse esittänyt konfederaation alhaalta ylöspäin tapahtuvaa uudelleenrakentamista lopputulemanaan ehkä ns EU:n kevytversio (EU lite). Tätä puolta koskettelin enemmän bittiavaruuteen välittämässäni vappupuheessa My 1st May Manifesto .

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s