Uncategorized

USA kierrättää vanhaa Balkanin käytäntöä Syyriassa

Pari vuotta sitten alkaneessa Syyrian konfliktissa on tähän mennessä kuollut noin 70,000 ihmistä ja yli miljoona on pakosalla. Kuukausien ajan länsimaat ovat virallisella tasolla vältelleet kapinallisten aseistamista pelätessään aseiden joutumista terroristiryhmien käsiin. Nyt kuitenkin Yhdysvallat on salatusti järjestellyt asetoimituksia kapinallisille kaivamalla esiin jo Balkanin sodissa harjoitetut käytänteet.

Maaliskuussa 2013 Syyrian sotanäyttämöllä alkoi esiintyä Jugoslaviasta tuttua ennen siellä näkymätöntä aseistusta.  Asiaa selvitellessä ilmeni, että Kroatiasta on lennätetty Pentagonin/CIAn avustuksella ainakin 160 rahtikoneellista Jordaniaan sisältäen vähintään 3 500 tonnia aseita ja ammuksia. Aiemmin kapinallisten aseistus oli saatu ostamalla omalta korruptoituneelta hallinnolta tai mustasta pörssistä. Saudi Arabian edustajat kiersivät viime vuoden lopulla Kroatiaa, Serbiaa, Kosovoa ja Bosniaa ostaen aseita ja ammuksia jotka lennätettiin aluksi Kroatista Jordaniaan ja toimitettiin sitten sieltä ja  Turkin kautta Syyriaan.

Allaolevassa jihadistiryhmä  Ahrar al-Shamin youtubiin postittamassa videossa mainitut Kroatiasta lähteneet Syyraian vapautusarmeijalle (FSA) tarkoitetut aseet ovat päätyneet radikaalien ko armeijaan kuulumattomien ryhmien käsiin.  Aseista esillä ovat jugoslavialaista alkuperää olevat  RBG-6 40mm kranaatinheittimet, M79 Osa raketinlaukaisimet ja -alustat, jugoslavialainen sinko ja muuta pienaseistusta.


Youtube video

EU:iin liittyvä Kroatia luonnollisesti on kieltänyt mitään aselähetyksiä tapahtuneen yrittäessään pysytellä asiassa kansainvälisten säännösten puitteissa.  Kuitenkin OCCRP:n (Organisoidun rikoksen ja Korruption raportointihanke) haltuunsa saamat  vientilistat osoittavat viennin Jordaniaan tapahtuneen ja muu aineisto puolestaan aseiden päätyneen Syyriaan.

Sodan eskaloitumisen kannalta huolestuttavaa on, että lähetysten myötä maaliskuussa Syyrian kapinallisilla näytti olevan myös raskaampaa modernia aseistusta 220-mm:n MLRS:n (moniputkinen ohjuslaukaisujärjestelmä) muodossa. Kyseessä on väitetty olevan jopa alan parhaisiin kuuluva venäläinen BM-30 Smerch (tornado) järjestelmä.  En aivan usko että ko venäläinen järjestelmä olisi Balkanilta, näkemistäni videoista ei selviä onko kyse siitä vai jostain vastaavasta systeemistä.

M87 Organ (YU)

Jugoslaviassa oli kolme kehittynyttä MLRS-järjestelmää: M 63 Plamen(32 /128),M 77 Ogan(32/128) ja M 87 Orkan(12/262) jota viimemainittua kehitettiin yhteistyössä Irakin kanssa nimellä Ababil-50.  Moderneinst (2011) Balkanin järjestelmä puolestaan on serbialainen LRSVM ja Arabiemiraattien EDT yhtymä on yhdessä serbiyrityksen kanssa toimittanut jo ensimmäiset omat MLRS-versionsa.  Joka tapauksessa tällaiset MLRS järjestelmät voivat vaikuttaa sodan kulkuun varsinkin taistelussa Alepposta (Saudien prinssi Bandarin ykkösprioriteetti asekauppojen motiivina). Venäjän Syyrian hallituksen armeijalle tapahtuvat toimitukset tapahtuvat pääosin Aleppon lähellä olevan Nairabin ilmatukikohdan kautta joka MLRS tulen alla voisi olla vakavasti uhattuna.

Kroatian nousu keskeiseksi asetoimitusten solmukohdaksi ei ole yllättävää ei myös Yhdysvaltain liittoutuminen radikaalien islamistien kanssa maallisempia vihollisia vastaan. Samoin valtamedian mielipidemuokkaus ja faktojen väärentely eivät ole interventiopolitiikassa mitään uutta. Balkanin sotien aikaan aluksi Bosniaan virtasi saudirahan tuella ulkomaisia myös al-Qaedaan liittyneitä uskonsotureita joiden kanssa Yhdysvallat omista intresseistään lähtien liittyi. Sama yhteistyö jatkui myöhemmin Kosovon konfliktissa jossa muslimien KLA rahoitti aseistumistaan Afganistanin heroiinin jakelukaupalla länsi-Euroopassa. Asettumalla serbejä vastaan Pentagon halusi luoda Balkanille siitä riippuvaisia nukkevaltioita voidakseen dominoida aluetta taloudellisesti ja poliittisesti. (Radikaalin islamin rantautumista Balkanille olen käsitellyt mm artikkelissa  Quadruple Helix – Capturing Kosovo )

Syyrian kapinallisille suunnattujen asetoimitusten ohella Assadin hallinto saa  aseistusta Venäjältä. USAn aiemmin “demokratisoimasta” Irakista puolestaan virtaa kloorirekkoja nykyhallinnon kemiallisia aseita varten. Sotarikoksin syyttömiä tuskin löytyy miltään puolelta;  esimerkiksi huomiota saanut kemiallisin asein Aleppossa maaliskuussa 2013 tapahtunut hyökkäys näyttää tapahtuneen Syyrian kapinnallisten, ei al-Assadin toimesta. Lokakuussa 2012 kapinallisten itsemurhapommittajat (al-Qaeda liittolainen Jebhat al-Nusra-ryhmä) tappoivat 40 siviiliä Aleppossa ja al-Assadin syyksi luettu Houlan verilöylykin oli ilmeisesti kapinallisten aikaansaannosta.

Onko sitten tällä viimeisimmällä Yhdysvaltain orkesteroimalla peitellyllä asekauppajärjestelyllä nyt paremmat seuraamukset kuin vastaavilla operaatioilla aiemmin Balkanilla, Afganistanissa, Irakissa, Libyassa … epäilen vahvasti.

Näistä teemoista enemmän pääblogini artikkelissa

U.S. Recycles Its Old Balkan Practice With Syria

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s