Uncategorized

Uuden Knessetin haaste: ”seal-the-deal with the Palestinians”

Luettuani useampiakin vaalien jälkeisiä arvioita nostan tässä esiin muutaman mielestäni oleellisen seikan:

  • Uuden Knessetin 120 jäsenestä 47 on parlamentissa ensimmäistä kertaa ja lisäksi kuusi ”sapattivapaalta” palaajaa. Uudessa Knessetissä on nyt ennätysmäärä naisia – 26. Uusien kasvojen joukossa on useita vuoden 2011 sosiaalisissa protesteissa mukana olleita aktivisteja erityisesti Laborin ja Yair Lapidin listoilla.

  • Maallinen ja keskustalainen Yair Lapid selätti gallupit vetämällä muita paremmin kannattajakseen liikkuvia äänestäjiä, puolue ehkä koetaan unohdetun – lypsylehmänä – toimivan keskiluokan äänitorvena, vastaten keskiluokan protesteissa kadulle tuoneisiin tarpeisiin. Hänen puolueensa nimi Yesh Atid on hyvin kuvaava (‘There is a Future’).
  • Keskusta-vasemmiston odottamattoman hyvällä menestyksellä on arvioitu olevan jopa dramaattinen vaikutus rauhanprosessiin – uuden Knessetin enemmistön arvioidaan edustavan kantaa ”seal-the-deal agreement with the Palestinians”. Vähintäänkin rauhanprosessi ainakin israelilaiselta puolelta tulee agendalle tavalla jota ei ole nähty sitten vuoden 2008. Tätä uutta aloitusta on nähty tukevan myös USAn uusi ulkoministeri joka haluaisi nähdä maallaan aktiivisemman roolin ja joka näkee aiempaa selkeämmin läh-idän konfliktin ratkaisun USAn intressien mukaisena. (Kerry ilmeisesti tulee helmikuussa vierailulle alueelle). Toki prosessiin tarvitaan toinenkin osapuoli, mutta mikäli Fatah/Hamas ei edelleen ole siitä kiinnostuneita niin tämä kysymys on kierrettävissä nostamalla Jordania optio muumioituneen kahden valtion mallin tilalle kuten aiemmin parissa artikkelissani (mm A Jordanian-Palestinian Confederation Is On The Move ) olen arvioinut.
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s