lähi-itä

Israelin vaalitulos avasi monia mahdollisuuksia

Israelin vuoden 2013 vaalitulos Knessetin 120 paiksta päätyi liki tasapeliin oikeiston ja keskustavasemmiston kesken varsinkin kun huomioon otetaan myös kolme arabipuoletta jotka saivat yhteensä 12 edustajaa uuteen Knessetiin. Päämisteri Netanyahulla tulee olemaan haastava tehtävä koota uusi vakaa koalitio.

Israelin2013  vaalien äänestysaktiivisuus oli suurin sitten vuoden 1999 vaalien ollen 66,6 % ja liki lopulliset tulokset näyttävät seuraavilta  (Päälähteeni on  ):

Uusi hallitus?

PM Netanyahun ensimmäinen skenaario on muodostaa kapea oikeistohallitus luontaisten kumppaniensa (Bennetin Habayit Hayehudi, Shas ja UTJ) kesken.  Ongelmana kapeapohjaisuuden ja heikon enemmistön ohella saattaa olla henkilökemia koska Netanyahun vaimo Sara pyrkii pitämään Bennetin hallituksesta ulkona.

Toinen vaihtoehto on oikeiston ja keskustan yhteishallitus ja äärijuutalaisten puolueiden sulkeminen hallituksesta.  Tämä voi olla Netanyahulle vaikeaa koska viimemainitut ovat hänen pitkäaikaikaisia ja luontevia kumppaneitaan.

Netanyahun paras vaihtoehto lienee laajapohjainen hallitus vanhojen oikeistokumppaneiden ja keskustan kanssa; yhteisten tavoitteiden löytäminen saattaa olla vaikeaa.

Yksi vaihtoehto on kerätä hallitus ilman Netanyahua keskusta-vasemmisto blokin ympärille johtajanaan selkeä vaalivoittaja Yair Lapid.

Kommenttini

Henkilökohtaisesti odotin vasemmiston Labor-puolueelle parempaa menestystä vilkkaan äänestysaktiivisuuden vuoksi ja todellinen yllätys minulle oli toimittaja Yair Lapidin menestys ja Bennetin odotetun voiton jäätyä vaatimattomaksi.  Joka tapauksessa tulos on hyvin mielenkiintoinen ja avaa monia mahdollisuuksia uuden hallituksen muodostamiseen ja keskusta-vasemmiston blokin menestyksen myötä rauhanneuvotteluille länsirannan arabien kanssakin lienee parempi pohja.

Aiempi artikkelini aiheesta taustaa asetelmaa monipuolisemmin:

Israeli Elections 2013 As Jump Start For Peace Process?

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s