lähi-itä, MENA

Salaiset neuvottelut salaisen sodan aikana Iranin ydin(ase)ohjelmasta

Yhdysvaltain presidentinvaalien ollessa kansainvälisen median polttopisteenä jäi toinen – ehkäpä merkittävämpikin – tapahtuma liki tyystin huomiotta. Samanaikaisesti Brysselissä korkean tason delegaatiot Iranista ja Israelista osallistuivat yhdessä YK:n sponsoroimaan konferenssiin joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen muodostamiseksi lähi-itään. Tiedotussulun alainen konferenssi oli osa jo 70 neuvottelua käsittävässä salaisten neuvottelujen sarjassa jonka ehkä keskeisin merkitys on estää Iranin ydinaseohjelman takia tehtävä Israelin ilmaisku Iranin kohteisiin ja sitä myöden eskaloituva laajempi sota Hizbollahin kostoiskuineen ja taistelu Hormuzin salmen hallinnasta. Yhdysvalloilla on ollut myös omat suorat salaiset neuvottelut Iranin korkeimman johdon kanssa.

Netanyahu ja punainen linja

Israel ja Iran ovat julkisuudessa jo vuosia käyttäneet agressiivista retoriikkaa toisiaan kohtaan mm YK:ssa. Salainen sota on ollut koko ajan käynnissä: Iranin ydinaseosaajien salamurhat, ”selittämättömät” räjähdykset Iranin sotilaskohteissa ja stuxnet -internet hyökkäys on pantu Israelin Mossadin tiliin (ks. esim: Cyber war has became a tool between political and military options ). Iran puolestaan on sotilasdemonstraatioiden ja hiljattaisen miehittämättömän lentokoneen Israeliin tekemän tiedustelu-/testilennon ohella tehnyt internet hyökkäyksen saudien öljyjätti Aramcoa vastaan lamauttaen sen 30.000 tietokonetta sekä myös qatarilaista RasGazia vastaan.

Salainen sota on myös laajentumassa. Saudi-Arabia oli kohteena mm siksi että saudit ovat epävirallisten tietojen mukaan sallimassa Israelin käyttää maa- ja ilmatilaansa tukialueena Israelin hyökätessä Iraniin (ks. esim: Saudi-Israeli cooperation for attacking Iran ). Nyt Iran katsoo myös paljastaneensa Israelin ja Azerbaitsanin harjoittaneen yhteistyötä Iranin ydinaseohjelman tuhoamiseksi. Iranin tiedustelupalvelun erityisenä tarkkailukohteena ovat myös Iranin azerit – maan suurin etninen vähemmistö (16 % väestöstä).

Brysselin konferenssi on myös valmistelua Helsingissä joulukuussa suunnitteilla olevaan ydin-, kemialliset- ja bioaseet lähi-idässä kieltävään konferenssiin. Kukaan tuskin mainittuihin kieltoihin uskoo, mutta jo se, että Israel ja Iran kiihkottomasti kykenevät suoraan keskenään kommunikoimaan kiistakysymyksistään on mielestäni jättiharppaus tilanteen eskaloitumisen estämiseksi.

Tätä aihetta käsittelen laajemmin pääblogini kirjoituksessani

Secret Talks During Secret War On Iran’s Nukes

Muita aihepiirin aiempia kirjoituksiani ovat mm:

70 bussia Tel Avivin kadulla rauhansanomaa levittämässä

70 bussia TelAvivin kadulla rauhansanomaa levittämässä

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s