lähi-itä

Lähi-idän unohdetut pakolaiset

Palestiinalaiskysymyksen suhteen on sivuttu myös pakolaisia. Hieman toiselta kannalta pakolaisongelmaa valottaa tänään Israelissa aloitettu kansainvälinen kampanja “I am a refugee”. Sen tarkoituksena on tuoda tietoisuuteen vähemmän tunnettu pakolaisryhmä nimittäin juutalaispakolaiset arabimaista. Antisemitismi ja juutalaisvastainen väkivalta alkoivat mittavasti heti Israelin itsenäistyttyä. Vuosien 1948 ja 1952 välillä 856,000 juutalaista arabimaissa joutui pakolaisiksi.

Vuonna 1945 liki miljoona juutalaista eli lähi-idässä ns Palestiina mandaatin ulkopuolella; joidenkin vuosien kuluttua vain muutama tuhat oli jäljellä. Dokumenttifilmi ”The Forgotten Refugees” taustoittaa lähi-idän juutalaisyhteisöjen historiaa, joka ulottuu jopa yli 2,500 vuoden päähän.

Aiemmin Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon on julkaissut oman näkemyksensä videolla ”The Truth About the Refugees”.

Mielestäni lähi-idän pakolaisongelmassa on tiettyä yhtäläisyyttä Balkanin sotien jälkeiseen tilanteeseen Serbiassa, jossa edelleen on yli 200,000 (sisäistä) pakolaista. Niin juutalaisten paluumuutto takaisin arabimaihin, palestiinalaisten muutto takaisin Israeliin tai länsirannalle kuin serbien muutto takaisin Kosovoon tai Kroatiaan on liki olematonta pääosin turvallisuussyistä. Siksi nähdäkseni pakolaisongelman ratkaisemiseksi kansainväkinen apu tulisi suunnata tehokkaisiin kotouttamisohjelmiin pakolaisten nykyisissä asuinmaissa sen sijaan että elätellään epärealististisia toiveita paluumuutosta lähtöalueille.

¤¤¤ ¤¤¤ ¤¤¤

Aihepiiriä sivuavia kirjoituksiani:

Väestönsiirroista:Gaza War – Could Balkan history show way out?sekä The Third Intifada – To Fade or Escalate

Palestiinalaisvaltiosta: kahden valtion mallin korvaaminen kolmen valtion mallilla “The Three-State Option could solve Gaza conflict” / ja

Rauhanprosessin etenemisestä: PaliLeaks, land swaps and desperate search of peace sekä

Balkanin pakolaisongelmasta: Forgotten Refugees – West Balkans

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s