EU

Euron pelastus EU:n lopun alku

Euroalueen velkakriisi ja sen hoitamiseksi tehtävät korjaustoimet muokkaavat – suuntaan jos toiseenkin – koko EU:n rakennetta. Koko Eurooppaan prosessilla on vaikutuksensa myös yhteisön laajentumiskysymyksen myötä. Tällä hetkellä lukuisa joukko maita on joko jossakin vaiheessa kohti EU jäsenyyttä mm Balkanilla, osa muista pitää EU:ta varteenotettavana skenariona.

Muutosprosessi tuo kuitenkin laajentumiseen eräitä keskeisiä kysymyksiä – kuten mihin,milloin, miksi ja miten – joita voisi pohtia EU:n sisälläkin.

  • Helpoimmat vastaukset saa kysymykseen miten : harmonisoidaan lainsäädäntöä +30 alakohdassa ja myötäillään EU:n valtavirran näkemyksiä.
  • Astetta vaikeampi ennustettava on liittymisen vaatima aikamäärä eli milloin, joka voinee olla mitä tahansa kuuden – 40 vuoden välillä (tai ei koskaan).
  • Aikajana puolestaan sumentaa näkemyksen mihin ollaan liittymässä, onko koko EU:ta edes olemassa, onko se liittovaltio, konfederaatio vai vapaamuotoisempi keskustelufoorumi.
  • Sitten onkin hakijamaan kannalta olennainen valinta – miksi jonkinlaiseksi arvioituun EU:hun tulisi liittyä, olisivatko muut yhteistyöfoorumit, kahdenkeskiset kumppanuussopimukset ja muut strategiset valinnat ehkä perustellumpia.

Omasta mielestäni EU:n rakenteisiin kohdistuvat muutospaineet ovat merkittävämpi ja myös Suomeen vaikuttava kehityslinja, kuin päiväkohtaiset hätätilaratkaisut, kriisipakettien määrä tai tuuleen haihtovat näennäisvakuudet.

P.S:

Mainittua problematiikkaa käsittelen laajemmin pääblogissani julkaisemassani kirjoituksessa

EU in Turmoil and not only in Financial One

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s