Balkan

Sarajevon hyökkäys osa laajempaa kehityskulkua

Perjantai-iltana Suomessakin uutisoitiin rynnäkkökiväärillä varustautuneen miehen hyökänneen Kalashnikovin kera Yhdysvaltojen suurlähetystön kimppuun Sarajevossa Bosnia-Hertsegovinassa. Kukaan lähetystön työntekijöistä ei haavoittunut iskussa, mutta yksi poliisi sai vakavia vammoja. Myös ammuskelija haavoittui poliisin luodista, ja hänet pidätettiin. Hyökkääjän kerrotaan olevan Serbiasta.

Bosniaks, Croats, and Serbs. The triangle itself represents the geographic shape of the nation itself. The colors represent neutrality and peace, whereas the stars represent Europe.

The three points of the triangle represent the nation’s three ethnic groups: Bosniaks, Croats, and Serbs. The triangle itself represents the geographic shape of the nation itself. The colors represent neutrality and peace, whereas the stars represent Europe.

Vaikka tuloksiltaan hyökkäys jäikin mitättömäksi niin muutama huomio lienee paikallaan.

Uutisointi saattaa jälleen vahvistaa kuvaa väkivaltaisista serbeistä. Bosnian tv:n mukaan hyökkääjä on tunnistettu Mevlid Jasarevic, kotoisin Novi Pazar’sta, Serbiasta. Olennainen seikka on että hyökkääjä on Wahhabistinen radikaali-islamisti ja tämä seikkaa valottaa kokonaisuutta laajemminkin. Aikoinaan Naton pommituksilla sanottiin estettävän etnisiä puhdistuksia ja muslimien kansanmurhaa. Seurauksena monikulttuuristen yhteisöjen sijaan oli kuitenkin etnisten ryhmien yhä jyrkempi erottuminen toisistaan – yksikulttuuristen yhteisöjen muodostuminen Kosovoon, Bosniaan ja Kroatiaan. Poikkeuksena on kuitenkiin yksi valtio – Serbia, jota vastaan hyökkäys kohdistettiin on tänä päivänäkin monikulttuurisin, monikansallisin länsi-Balkanin valtio jossa eri taustoja omaavat ihmiset suhteellisen rauhanomaisesti elävät keskenään.

Muutaman kerran Novi Pazarissa vierrailleena ei kaupunkin mielestäni suuremmin poikkea muista Serbian pikkukaupungeista vaikkakin on muslimien Sandjakiksi kutsuman alueen keskus. Radikaalin islamin leviämiseltä tämäkään alue ei täysin ole välttynyt. Tiivistetysti kehityksen voi kiteyttää seuraavasti:

Radical Islam has enforced and widened their activities in Balkans last 15 years. During Bosnian war many foreign Islamists came to fight in mujahedeen brigade also many Al Quida figures – including Osama bin Laden – were supporting Bosnian Muslims 1990′s. Later they gave their support to KLA/UCK (Kosovo) which leaders now are leading Kosovo province based on US and EU support. After bombing campaign 1999 radical Islam has been one major donor in Kosovo and Wahhabi schools and former secularized Kosovo Muslims are displaced by radical Islamic movement. (Radical islamist network spreading in Balkans )

Hyökkäys Yhdysvaltain suurlähetystöä vastaan ei sekään ole alueella poikkeuksellista. Pari vuotta sitten Sandjakin alueella käytiin oikeutta 15 Wahhabistia vastaan heidän suunniteltuaan USA:n Belgradin suurlähetystön pommitusta. Huomionarvoista lisäksi on, että silloinen al-Qaedan kakkosmiehen – al Zawahirin – veli oli lähetetty al-Qadean toimesta perustamaan terroristisoluja Bosniaan, Kosovoon ja mainitulle Sandjakin alueelle. (mm Radical Islamists arming their selves in Balkans)

Ennen Jugoslavian hajoamissotia alue oli verrattain monikulttuurinen ja suvaitseva ja muslimit edustivat pääsääntöisesti maallista haaraa. Sodat, lännen virhearviot ja jälleenrakennuksen saudiraha mahdollistivat radikaalin islamin etenemisen sekulaarin muslimikulttuurin kustannuksella. Tästä näkökulmasta humanitaarisena markkinoidut interventiot vaikuttavat vievän kehitystä vieläkin päinvastaiseen suuntaan pois suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden ihanteista.

P.S:

Tässä hieman taustoja tiivistäen ja oikoen:

Tito pystyi kansandemokraattisen diktatuurinsa avulla hillitsemään valtion sisäisiä, eri etnisten ryhmittymien välisiä ristiriitoja. Vuonna 1980 Tito kuoli, jonka jälkeen Jugoslavian yhtenäisyys alkoikin rakoilla. Jugoslavian hajoamissotien käännekohtana pidän sitä kun Yhdysvallat -90-luvun alkupuolella katsoi omien intressiensä mukaiseksi liittoutua serbejä vastaan. USAn tuella kroaatit toteuttivat ehkä suurimman etnisen puhdistuksen ajamalla neljännesmiljoona serbiä Krajinasta. Jo toista vuotta ennen Srebrenicaa ko tapahtumaa ryhdyttiin suunnittelemaan Naton intervention oikeuttamiseksi samalla uhriluvut kymmenkertaistettiin kv.oikeutuksen saamiseksi operaatioille. (Lisää taustoja esim Krajina – Victory with Ethnic Cleansing Srebrenica: A Town Betrayed” – Finally a Critical Documentary about Srebrenica Tragedy ja Srebrenica again – Hoax or Massacre? )

Kosovon alueen albaanienemmistön ja serbien kesken puhkesi levottomuuksia, joita Belgradin hallitus pyrki tukahduttamaan sotavoimin. Albaaninationalistit tavoittelivat “etnisesti puhdasta” Kosovoa tai Suur- Albaniaa, jolloin slaavit alkoivat paeta Kosovon itsehallintoalueelta (Kosovo sai itsehallinnon 1974, Vuonna 1987 Slobodan Milošević nousi Serbian kommunistisen puolueen johtajaksi ja ilmoitti tavoitteekseen, että “jotakin tehdään laillisuuden palauttamiseksi Kosovoon”. Vuonna 1989 Kosovon itsehallinto peruttiin. Kosovon vapautusarmeija (UÇK/KLA) perustettiin 1982 ja se laajeni merkittävästi vuosina 1997–1999. UÇK:ssa oli ulkomaisia taistelijoita Kroatiasta, Bosniasta ja Yhdysvaltain albaanien joukosta sekä myös Afganistanista, Pakistanista sekä Saudi Arabiasta. UÇK laajensi aluettaan hyökkäämällä serbien sotilaskohteita, poliiseja ja armeijaa vastaan. UÇK pystytti tiesulkuja varmistaen alueensa.

Helmikuussa 1998 Milosevic määräsi sisäministeriön MUP:n kukistamaan UÇK:n. UÇK laajensi aluettaan hyökkäämällä serbien sotilaskohteita, poliiseja ja armeijaa vastaan. UÇK pystytti tiesulkuja varmistaen alueensa.Maaliskuussa 1998 kapina oli laajimmillaan ja UÇK valtasi jopa neljänneksen Kosovosta. Kosovossa noudatettiin Bosniasta opittua metodia – uhriluvut monikymmenkertaisiksi ja lavastettuja puhdistuksia ( ks esim High pressure to fabricate Racak reports ja 10th anniversary of Nato’s attack on Serbia) ). Pommitusten alettua 1999 Kosovon albaanit pakenivat sodan, pommitusten tai paramilitaarien serbijoukkojen takia (vain viimemainittua on pidetty yleisesti esillä) ja serbit pakenivat peläten albaanien terroria 1999 ja 2004. Olennaista on että albaanit palasivat mutta huolimatta kv. yhteisön läsnäolosta serbit eivät ole palanneet kahdeksan vuoden aikana jonka seurauksena suurin Balkanin pakolaisongelma on Serbiassa. Kosovon nykyisyydesta ks esim Kosovo: Two years of Pseudo-state )
Balkanilla on monia tarinoita etnisistä puhdistuksista eri ajoilta. 1990-luvun läntinen valtavirtamedia on lähinnä kuvannut serbit sotarikollisina, jotka vallanhimossaan pyrkivät naapurialueidensa etniseen puhdistukseen. Tämä yksipuolinen tarkoitushakuinen ja propagandistinen kuva on vasta viime vuosina alkanut hiljalleen murentua kun virallisia tutkimusraportteja vuotaa julkisuuteen, kuvamanipulaatiot alkavat paljastua ja kun propakandavyörytyksen tarkoitusperät alkavat selvitä.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s