Balkan

Pakolaisongelma Euroopankin sisällä

Pakolaisuudesta puhuttaessa ensimmäinen mielikuva saattaa olla kiintiö- ym pakolaiset kaukaissa maissa tai tällä hetkellä Arabikadun tapahtumien seurauksena. Pakolaisongelma on kuitenkin lähempänä kuin yleisesti kuvitellaan sillä Jugoslavian hajoamissotien jälkeen länsi-Balkan kärsii yhä vieläkin merkittävästä pakolaismäärästä.

Bosnian osalta yli miljoona ihmistä eri etnisistä ryhmistä pakeni kotiseuduiltaan 1991-95 ja runsaan kymmenen vuoden jälkeen n. 600.000 oli palannut. Kroatiassa 1991-95 220.000 kroaattia ja liki 300.000 serbiä pakeni asuinsijoiltaan; kroaatit ovat sittemmin palanneet, serbit eivät. Serbian osalta pakolaisongelma syntyi kun itä-Kroatia ja Kroatian Krajinan alue puhdistettiin serbeistä, sisäinen pakolaisuus puolestaan albaanien karkoitettua liki 200.000 serbiä ja romania Kosovosta. Kosovossa Nato-pommitusten aikana yli 700.000 albaania pakeni ulkomaille mutta pääosa palasi takaisin heti pommitusten jälkeen. Serbit eivät palanneet. Makedoniassa makadonialaisten ja albaanien välisien levottomuuksien aikana 2001 tuli noin 171.000 pakolaista, levottomuuksien jälkeen 99 % palasi.

Tilastoja ja taustoja tarkemmin UNHCR:n raportissa “Internal Displacement in Europe and Central Asia” sekä kirjoituksessani Forgotten Refugees – West Balkans

Nähdäkseni pakolaisongelma on suurin Serbiassa jossa toistakymmentä vuotta sotien jälkeen yhä on liki 350.000 pakolaista eikä ole nähtävissä mitään merkkejä siitä, että nämä olisivat aikeissa palata asuinsijoilleen. Mielestäni UNHCR:n ja EU:n tulisi toteuttaa maassa vastaava asutusohjelma kuin Kosovo osin yritettiin ja toteutettiin. Paluut 10-20 vuoden jälkeen eivät mielestäni ole realistisia ja sama nähdäkseni koskee myös lähi-idässä palestiinalaisia jotka puhuvat pakolaisuudesta yli 60 vuotta sitä koskervien tapahtumien jälkeen.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s