Balkan, EU

Mladic Haagiin Serbian EU-jäsenyyden osamaksuna

Historialliselta kannalta Mladic’n pidätys ja tuleva Haagin teatteri palvelee osaltaan nykyistä kokonaisvaltaisemman kuvan muodostumista Balkanin tapahtumista 90-luvulla sillä syytteaineiston ohella puolustus väkisinkin tuonee esiin hieman erilaisen näkökulman menneisiin tapahtumiin ja niiden taustoihin. Kysymykset liittyen poliittisiin tavoitteisiin Srebrenican taustalla, verilöylyä edeltäneet tapahtumat, Srebrenicaan liittyvä numero- ja PR -peli tullevat Haagissa esiin. Itse olen mainittua problematiikkaa käsitellyt kirjoituksessani Srebrenica again – Hoax or Massacre? .

Oikeuden teatraalinen toteutuminen on niin EU:n kuin Serbian nykyhallinnon osalta Mladicin pidätyksen suhteen sivuseikka, molemmat näkevät sen vain muodollisena osana EU jäsenyysneuvotteluja. Kun muotopuoli nyt on hoidettu voidaan Brysselissä kuin Belgradissa alkaa pohtia jäsenyyden mielekkyyttä koska vaihtoehtojakin on.

Serbian neuvotteluasema on kohentunut erityisesti energiakysymysten takia. Kun EU:n suosima Nabucco alkaa viimeistään arabikadun tapahtumien takia olla tiensä päässä (putkilla on poliittista tukea vaan toimitettava kaasu puuttuu) ja kun italialaisten ohella myös Ranska ja Saksa ovat tulleet mukaan Venäjän South Streamiin on Serbian merkitys energiahubina kasvanut. Venäjän ohella myös Turkki on aktivoitunut houkuttelemaan Serbiaa mukaan erityisesti talousyhteistyöhön ja esimerkiksi viime syksynä astui voimaan keskinäinen vapaakauppasopimus.

Mladicin pidätys varmistanee EU:n ja Serbian keskeiset jäsenyysneuvottelut siihen saakka kunnes Kosovon asema otetaan pöydälle. Saa nähdä säilyttääkö jäsenyysmyönteinen Serbian nykyjohto asemansa vuosien saatossa vai lopettaako oppositio pelleilyn jo seuraavissa vaaleissa ensi keväänä. Oma kantani jäsenyysneuvotteluihin on säilynyt suhteellisen samana eli tiivistetysti näin:

In my previous articles, still and now even more than before I have a view that Serbia should think if joining to EU is worth of time, money and bureaucracy it demands, could the main benefits of EU membership be achieved via “third way”. Despite this I think that at this moment it is good idea to continue EU process but not only to fulfill EU needs but especially the needs of the beneficiaries aka Serbs not EU elite in Brussels.

( Ari Rusila: Serbia’s EU association is not a Must )

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s