lähi-itä

Syyriassakin hallinnon ote lipeämässä

Libyan konfliktin jämähtyminen paikoilleen on ymmärrettävää länsimaiden jälleen unohtaessa, että sekä tavoite että strategia olisi hyvä miettiä ennen operaatiota. Kun tämä on yhdistetty johtajuuden puutteeseen on Suomen pidättyminen osallistumisesta mokomaan sitäkin parempi ratkaisu. Uusia haasteita on kuitenkin kehkeytymässä.

Samanaikaisesti hieman idempää alkaa näkyä merkkejä siitä ettei Syyria sittenkään ehkä ole niin rautaisessa Assadin otteessa kuin ehkä kuvitellaan. Viime päivien aikana on ilmennyt Syyrian eliitin jo evakuoivan perheitään muihin maihin ja jopa Assadin valmistelevan pakoaan Saudi-Arabiaan. Ilmeisesti hän voi laskea tukijoihinsa vain n. 10.000 vahvuisen erikoisjoukkonsa ja tämä ei riittäne mielenilmausten tukahduttamiseen.

Naapurissa Libanonissa Hizbollahin arvellaan toteuttavan näyttäviä iskuja länsikohteita vastaan lähipäivinä.  Maan sisäinen hallinto on aiempaakin enemmän sekaisin kun kahta päälinjaa tukee kumpaakin tusinan verran pienpuolueita.

Varsinkin vallanvaihto Syyriassa tekee valtapoliittisesta kuviosta lähi-idässä haasteellisen erityisesti länsimaiden positioihin suhteessa Iraniin ja Israel-Palestiina konfliktiin. Haaste saattaa olla Suomessakin toimitusministeriön ulkoasia-agendan kärjessä.

Eräitä MENA -aluetta käsittäviä kirjoituksiani:

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s