lähi-itä

Rautakupoli Israelin suojaksi

Gazasta Israeliin suuntautuvien raketti-iskujen torjumiseksi Israelin puolustusvoimat on parhaillaan asentamassa toista ns. Iron Dome – “Rautakupoli” –  suojajärjestelmää raja-alueelleen. Tehokkaimpien Hamasin hallussa olevien rakettien vaikutuspiirissä asuu lähes miljoona israelilaista ja uuden järjestelmän on tarkoitus pudottaa 15-70 km säteellä lentävät ammukset. Vaikka Qassamien sotilaallinen merkitys on olematon eivätkä siviilituhotaan ole mittavia on jatkuvalla rakettitulella israelin siviilikohteisiin merkittävä psykologinen vaikutus.  Rautakupoli on myös merkittävä kustannustekijä kun alle parin kymmenen dollarin hintaisen raketin pudotus vaatii 50.000 – 100.000 dollarin torjunntaohjuksen käyttöä.  Järjestelmällä pudottettin ensimmäinen Qassam 8. huhtikuuta 2011.

Iron Dome on Israelin kehittyvän ohjuspuolustusjärjelmän alin taso, ns. “Davidin linko” järjestelmä on kohdistettu keskipitkän matkan ohjuksiin ja Arrow III puolestaan suurimpiin ballistisiin ohjuksiin. Näiden järjestelmien odotetaan olevan valmiita 2015.

Israelin ohjuspuolustusjärjestelmää käsittelen laajemmin pääblogini artikkelissa Will Iron Dome balance the Hamas Terror?“.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s