Uncategorized

[Haja] Pointteja Arabikadun tilanteesta

  • Libyan osalta kannatan nyt varovaista linjaa lähinnä syystä ettei tulvivan tiedon luotettavuudesta ole kunnon takeita.Libyan opposition pääpaikassa Benghazissa Gaddafin hallinnon vihreä lippu saatiin tosin alas, mutta se korvattiin länsimaiden vanhan nukkehallitsijan – kuningas Idrisin – vanhalla lipulla. Länsimedia puolestaan tukeutuu arvioissaan maanpakolaisryhmänä perustetun “ National Front for the Salvation of Libyan” viesteihin – ryhmän jonka koulutti ja rahoitti CIA. Muukin oppositio käsittää merkittävästi jäseniä vanhasta hallinnosta ja aiemmista etuoikeutetuista piireistä.

  • Ilo Egyptin kansannoususta on jäämässä lyhyeksi vanhan hallinnon aloitettua vastavallankumouksen yhdessä joidenkin yhtesityökumppaneidensa kanssa. Nyt metodit joilla Mubarak syöstiin vallasta julistetaan laittomiksi ja aktiivinen kumousta ajanut työväenluokka alkaa jäädä tappiolle. Egyptissä on jo alkanut jenkkien tukema vastavallankumous jolla blokataan kumousta ajanut ay-liike sivuraiteille ja sementoidaan vanhan hallinnon asema lievin uudistuksin.
  • Syyrian tilanteen kehittymisellä on laajaa merkitystä itse Syyrian ulkopuolellakin mutta uskoisin joka tapauksessa tuen Hizbollahille ja Hamasille pienentyvän kehityssuunnasta riippumatta.
  • Tilanne Israelin suhteen näyttää jälleen eskaloituvan. Rakettihyökkäykset Gazasta ovat kiihtyneet, käytössä on uusia etäämmälle lentäviä ohjuksia ja niiden määrää myös yritetään mm Iranin toimesta kasvattaa (pari viikkoa sitten Victoria alukselta Israelin asevoimat takavarikoivat Gazaan menossa olleita kehittyneempiä Grad -ohjuksia. Yksittäistapauksena nukkumassa olleen israelilaisen siirtolaisperheen teurastus ja Jeruslaemin pommi-isku eivät ole omiaan ainakaan liennyttämään ilmapiiriä.

  • Facebookissa on alkanut kampanja kolmannen intifadan aloittamiseksi Israelia vastaan. Nopeasti leviävällä sivustolla on jo yli 335.000 kannattajaa tappamisen kasvattamiseksi.
  • Lähi-idän konfliktin ratkaisemiseksi kansainvälinen yhteisö julkilausumissaan vaatii vihan kierteen katkaisua. Oman kokemukseni pohjalta, sekä arabeja että Israelin juutalaisia eri yhteyksissä tavattuani, että viha mielestäni on yksipuolista – useat arabit tuntuvat vihaavan juutalaisia sen sijaan harvemmin olen tavannut juutalaista joka vihaisi arabeja (vaikka juutalaisten fanaattisemmasta siivestä näitäkin ehkä löytyy).
  • Arabien iskut Israeliin kohdistuvat pääosin siviileihin, Israelin vastaiskut militantteihin välillä valitettavin oheisvaikutuksin siviileihin. Arabien iskuilla osin pyritään valloittamaan aluetta, Israelin vastaiskuilla suojelemaan oman alueen asukkaita. Näiltä pohjin en paljon luota neuvotteluratkaisuun vaan pidän edelleen aiemmin propagoimaani kolmen valtion ratkaisua käytännöllisempänä.

  • Ratkaisuja odotellessa Israel aloitti “Iron Dome” -ohjuskilven käyttöönoton qassameita vastaan, tämäkin toimi on puolustuksellinen joskaan ei tehoa alle 5 km:n etäisyydeltä laukaistuihin raketteihin.
  • Vuonna 2015 Israel saanee Arrow-2 ohjuksesta kehittyneemmät mallit käyttöön ja mikäli Iranin ydinohjusten valmistumista saadaan lykättyä sinne saakka voidaan ehkä välttyä taktisin ydinasein Iraniin tehtävältä ennaltaehkäisevältä iskulta.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s