Balkan, lähi-itä, MENA

Libya – interventio vs motivaatio

Libyan sodan jatkuessa keskustelu puuttumiskynnyksestä sekä itse toteutustavasta ja kaiken oikeutuksesta jakaa sekä valtioita että kansalaisia. Mielestäni Jussi Lähde kuvaa ytimekkäästi toimintatarvetta yksilötason esimerkillään: Lainaus Jussi Lähteen kirjoituksesta “Kansanmurhaajat keskuudessamme”:

Olen itse käynyt useammilla alueilla, joissa kansanmurha on tapahtunut. Olen katsonut silmiin lapsensa menettäneitä äitejä, jotka kysyvät “miksi ette tulleet apuun?” tai “miksi annoitte tämän jatkua vaikka tiesitte?”.

Hieman samoihin tilanteisiin joutuneena tällaiset kohtaamiset ruohonjuuritasolla hätkähdyttävät. Näistä tilanteista myös media joskus välittää sanomaa joka voi johtaa yleisempäänkin myönteiseen kantaan R2P ajattelua kohtaan. Valtavirtamedian roolia poliittisten päätösten valinnoissa ei mitenkään enää voi vähätellä. Balkanin sodissa voimistui tendenssi jossa mediaa häikäilemättömästi ryhdyttiin hyväksikäyttämään ”yhden totuuden” markkinointikanavana. Sodan aktiviteetteja suunniteltiin tarkoitushakuisesti motiivilla miltä asiat saadaan näyttämään julkisuudessa. Samoin ratkaisevia käännekohtia valmisteltiin huolella mm manipuloitujen kuvien ja tekaistujen raporttien muodossa. Näin läntiselle yleisölle saatiin myytyä oikeutus ”humanitaariseen interventioon” eli hyökkäyssotaan.

Yhden totuuden menetelmää on menestyksellisesti toistettu mm Irakin suhteen ja Libyan tilanne vaikuttaa omaavan samoja piirteitä. Jälkikäteen kritiikittömästi hyväksytyt ennakkoasenteet saattavat osoittautua virheellisiksi ja jopa toteuttaneen toivottuun nähden vastakkaisia tavoitteita. Näin kävi esimerkiksi Kosovossa Naton pommitusten suhteen:

UK defence minister George Robertson stated that until shortly before the Nato bombing campaign, “the KLA were responsible for more deaths in Kosovo than the Yugoslav [Serb] authorities had been.”After the bombing ended, Nato forces in effect put the KLA in charge of Kosovo. Once in power, it promptly terrorised ethnic Serbs, Roma and other ethnic groups, forcing out almost a quarter million people. Another myth regarding Kosovo is that bombing improved the human rights situation. In reality, it made things worse, and augmented the suffering. Kosovo: a template for disaster by David Gibbs

Jussi Lähteen alussa lainattu yksilötason tilanne monimutkaistuu ylemmällä päätöksentekotasolla kun tarkasteluun otetaan myös intresseistä johtuvat valinnat ja motivaatio.

Saneleeko humanitaarisen puuttumisen mediahuomion laajuus, öljyn saantiin ja kulkureitteihin liittyvät tekijät, öljy-yhtiöiden ja sotateollisuuden (tai muiden vaalirahoittajien) johdon osinkojen turvaaminen, (geo)poliittisten vastustajien kampittaminen, lähetystyön edistäminen vaiko joku muu ei niin humanitaarinen vaikutin. Yksilöllisenä motiivina voi olla esimerkiksi halu pelata oikeita sotapelejä videopelien sijaan.

Kun todellinen kuva kentältä usein on sekava tai esimerkiksi valtavirtamedian toista osapuolta korostava ja/tai toista demonisoiva voi valinta olla perusteltu mutta silti väärä eli jälkikäteen huomataan valitun väärä osapuoli tuen saajaksi. Eli kuten kanadalaiskenraali Lewis MacKenzie Serbian pommituksia koskeneessa analyysissaan: “We bombed the Wrong side” – otsikko kertoo olennaisen.

Kun ajatellaan USAn agressioissa toteutunutta siviiliuhrien määrää niin eikö paras humanitaarinen interventio olisi hyökätä Yhdysvaltoihin? Ajatus on luonnollisesti epärealistinen mutta ainakin Arabikadulla valintoja vielä on edessä. Toivoa sopii, että raportoisi tilanteista monipuolisesti eikä vain todelliset motivaatiot peitellen tai vain sitä todellisuutta jota sille syötetään ja jonka nieleminen on tehty helpoksi.

Libyasta enemmän mm:

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s