lähi-itä

Israelin muuttunut rauhandoktriini

Sekasorto ja jopa yllättävän nopeasti muuttuva tilanne Arabikadulla osoittaa pysyvän olotilan ainakin toistaiseksi illuusioksi. Epävakaus ympäri arabimaailman myös todentaa ettei kaikkien alueen konfliktien lähde sittenkään ole Israelin ja Palestiinan hallintojen välinen vaan pohjaa aitoon muutoshaluun eri syistä MENA-alueella. Sitten vuoden 1993 Oslon rauhanprosessin jälkeen Israelin peruslähtökohtana oli diplomatiaperustainen toimintamalli jossa rauhansopimusten uskottiin olevan pysyvän rauhan perusta. Israelin nykyisen hallituksen aikana luottamus sopimuspohjaiseen kehittymiseen on horjunut siihen pisteeseen, että ensisijaiseksi lähtökohdaksi on muodostumassa turvallisuusperustainen doktriini, johon pohjautuvaa rauhanaloitetta pääministeri Netanyahun odotetaan piakkoin esittelevän presidentti Obamalle.

Turvallisuuspohjainen lähestymistapa perustuu näkemykseen puolustettavissa olevista rajoista, jotka sotilaallisessa mielessä eivät pohjaudu ns. vihreään linjaan (1967) vaan käsittää esimerkiksi koko länsirannan. Paljon vielä esillä ollut “kahden valtion” ratkaisu on periaatteessa hyväksytty Israelissa kunhan mahdollisesti syntyvä Palestiina on demilitarisoitu ja Israelin ilmavoimien toiminta-alue ulottuu Jordan virtaan.

Näkymä länsirannalta Tel Aviviin

Näkymä länsirannalta Tel Aviviin

Uusi lähestymistapa saattaa Suomessa tuntua vanhanaikaiselta mutta tulee ymmärrettäväksi ajateltaessa sikäläisiä etäisyyksiä. Länsirannalta on suora näköyhteys TelAviviin ja yksikin olalta laukaistava IT -ohjus – osumattakin – kohden matkustajakonetta voisi keskeyttää koko Israelin kansainvälisen lentoliikenteen.

Edellä mainittua problematiikkaa – turvallisuuspohjaista doktriinia – käsitellään kattavasti Jerusalem Center for Public Affairs’n julkaisussa Israeli’s Critical Security Needs for a viable Peace , jonka ovat koostaneet puoli tusinaa vanhempaa israelilaista kenraalia. Itse raportti on toistasataa sivua pitkä – ja luettavissa pääblogini dokumentti arkistosta – mutta asiasta saa tiivistetyn kuvan aiheesta tehdystä samannimisestä videosta joka on katsottavissa allaolevasta linkistä.

Israeli’s Critical Security Needs for a viable Peace -video

Standard

One thought on “Israelin muuttunut rauhandoktriini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s