MENA

Onko Libyan interventio jo alkanut?

Samanaikaisesti kun kansainvälinen yhteisö pohdiskelee sotilaallisen väliintulon toteutusta Libyassa osui DEBKAfile‘sta seuraavanlainen uutinen silmiini:

Hundreds of US, British and French military advisers have arrived in Cyrenaica, Libya’s eastern breakaway province, DEBKAfile’s military sources report exclusively. This is the first time America and Europe have intervened militarily in any of the popular upheavals rolling through the Middle East since Tunisia’s Jasmine Revolution in early January.

Eli sotilaallinen interventio näyttäisi olevan todellisuutta toista viikkoa sitten. Onkohan valtuuksia kyselty tai myönntetty miltään orgaanilta ja mikähän on EU:n/Suomen positio tapahtuneeseen?  Lisäksi eilen uutisoitiin (DEBKAfile) Yhdysvaltain rakentavan sotilaallista interventiota varten parhaillaan sotilaallista ja tiedustelu-infrastruktuuria.

YK:n turvaneuvoston Libyaan kohdistuvassa pakotepäätöslauselmassa mainittiin ensimmäistä kertaa velvoitus suojeluvastuuseen, mutta sen toteuttamisesta sotilaallisesti ei ole päätöksiä tehty. Omasta mielestäni suojeluvastuulle saattaisi löytyä perusteita jos Gaddafi ottaa käyttöönsä joukkotuhoaseita – kuten hallussaan olevan liki kymmenen tonnin sinappikaasuvaraston – tai jos Gaddafin hallinto ulkomaisten palkkasoturien tuella ryhtyy laajemmin puhdistamaan muiden heimojen jäseniä maassaan.


Kansainvälisen suojeluvastuu -käsitteen osalta se ensisijaisesti on Libyan hallinnolla itsellään, ja ellei tämä onnistu, toissijaisesti YK:lla. Ellei YK:n turvaneuvoston valtuutusta saada soisin toteutuksen tapahtuvan ainakin Afrikan unionin tai Arabiliiton kautta. Em uutisoinnin pohjalta voi syntyä kuva länsivaltioiden kolonialistisista pyrkimyksistä öljy-yhtiöiden ja -toimitusten hallinnan suhteen eikä niinkään humanitaarisesta interventiosta.

Eräitä MENA-aluetta koskevia kirjoituksiani:

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s