lähi-itä

Domino edistyy

Saapa nähdä miten Egyptin oppositio järjestäytyy kun sisäisesti on vetoa moneen suuntaan. Englannista tuli jo kovaa tekstiä: Muhammad Ghanem, Muslim Brotherhood’in edustaja Lontoossa vaati kansalaistottelemattomuutta ja myös “Halting Passage through the Suez Canal… and Preparing for War with Israel”. Tunisian ja Egyptin ohella valta on vaihtumassa jo ainakin Libanonissa ja Jemenissä. Jo viime viikolla alkoi näkyä arvioita – “yksi (diktaattori) mennyt pari kymmentä jäljellä”. Eli nyt alkaa näyttää siltä, että koko arabimaailma on menossa myllerrykseen, tosin muutama rikkain maa pystynee toistaiseksi ostamaan hallinnolleen lisäaikaa.


Pohjois-Afrikan sosiaalisessa mediassa tapahtuu Egyptin ulkopuolellakin. Kuulin juuri eräältä tutultani Libyaankin olevan syntymässä hot spot: nuoriso pyrkii kokoamaan joukkoja 27 päivän demonstraatioon; hallitus puolestaan on blokannut internettiä, pidättää jo nyt merkittäviä bloggareita ja twiittareita sekä on onnistunut tuhoamaan vallankumousta vaativan naamakirjasivun. Näin myös “Free Libue Group”in videon jossa kuvattu Qaddafi ase ohimolla tekstillä “just do it”.

Videos Posted by Fans of يوم الغضب في ليبيا (17 فبراير) ضد الفساد و المحسوبية

Mielestäni nyt eletään todella mielenkiintoista vaihetta kansainvälisessä politiikassa, historiallista käännekohtaa, verrannollista jopa muurin murtumiseen tai 9/11:iin. Vaikka katseet ovat ehkä Egyptissä niin paljon tapahtuu Maghrebissa, Libanonissa, Jordaniassa, Syyriassa… -parin kymmenen diktaattorin työpaikka on vaakalaudalla. Kääntyvätkö uudet hallinnot Turkin vai Iranin suuntaan, aika näyttää. Kuitenkin jo nyt voi arvata muutosten olevan merkittäviä koko suur-lähi-idässä; entä vaikutukset Israelin-Palestiinan rauhanprosessiin, Välimeren unioniin, EU:n lähialuepolitiikkaan, Iranin ydinohjelmaan, jenkkien öljynkuljetuksiin. Enpä olisi arvannut että sytkäriä varomattomasti käsitelleestä hedelmäkauppiaasta tällainen soppa syntyisi, eikä lopputulemaa ole vielä määritelty.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s