lähi-itä, siviilikriisinhallinta

Tunisia näyttää esimerkkiä

Tunisia näyttäisi olevan ensiaskel pohjois-Afrikan jännitteiden purkautumisessa – aika näyttää onko tämä alku myös laajemmalle dominoefektille. Sinänsä Tunisian esimerkki antaa myönteisen signaalin jäätyneen konfliktin purkautumisesta tapahtuihan koko operaatio melko rauhanomaisesti ilman sen kummempaa katastrofia, olisiko sama mahdollista Algeriassa, Marokossa, Egyptissä…?

Länsimaiselle matkailijoille pohjois-Afrikan arabimaat ovat näyttäytyneet suhteellisen rauhallisina ja maallisina lomakohteina. Demokratia on kuitenkin melko ohuella pohjalla ja nyt nähtiin jo valtiotason ilmentymä siitä kuinka diktatuuri on mahdollista kukistaa; näin ainakin alustavasti sillä perusteella ettei Tunisiassa näyttäisi olevan kyseessä pelkkä vallankaappaus vaan pyrkimystä aitoihin vaaleihin.

EU:n puitteissa mielestäni voisi pohtia olisiko Välimeren Unionin toiminnan vahvistamisella myönteinen vaiko kielteinen vaikutus tulevien vastaavien haasteiden edessä

a) EU:n näkökulmasta ja

b) diktatuureista vapauteen pyristelevien arabimaiden näkökulmasta.

Sinänsä kiinnostava yksityiskohta on vetää taustalle mukaan naisten vapaudet arabimaissa, joista ne Tunisiassa ovat suurimmat. Korreloivatko naisten vapaudet yleisemminkin valmiutta vapauttaa myös muuta yhteiskuntaa.

Middl East/North Africa (0 worst-25 best)

Women's Freedom: Middle East and North Africa (0 worst-25 best)

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s