lähi-itä

Saudit ja Israel yhdessä valmistelemassa ilmahyökkäystä Iraniin

Iranin ydinohjelmaa koskevien neuvottelujen nyt alettua Genevessä rauhanomaisen ratkaisun aikaansaamiseksi tuo Wikileaks esiin myös aktiviteetit sotilaallisen vaihtoehdon toteuttamiseksi. Lukaisin juuri kiinnostavan uutisen Saudien ja Israelin tiedustelupalvelujen yhteistyöstä Iranin ydinohjelman tuhoamiseksi. Jo ainakin vuoden lähinnä Ammanissa pidettyjen palaverien tuloksena on mm sovittu Saudien ilmatilan käyöstä tulevassa Iranin laitosten pommituksissa ja saudit ovat jopa luvanneet hävittäjien polttoainetäydennystä varten tilapäiskentän autiomaahan.

Jo aiemmin mm Saudien Arab News on kehunut Mossadin päälikköä tämän aktiivisesta roolista Iranin ydineksperttien tappamisessa. Viimeinenhän tapahtui viime maanantaina kun kybersodan ekspertti Prof. Majid Shahriari murhattiin Teheranissa, hänhän veti vastatoimia Iranin ydinohjelmaa vastaan tehtyä ns. Stuxnet viruskampanjaa kohtaan. Kaikkiaan ainakin viisi Iranin ydineksperttiä on eliminoitu viimeisen kahden vuoden aikana. Tämä reaalipolitiikan maailma kuitenkin osoittaa taas että kulttuurien välinen yhteistyö on täysin mahdollista kun yhteisiä etuja on löydettävissä.
Panokset ilmaiskun suhteen ovat nyt aiempaa kovemmat: toisaalta Iran on uudistanut pidemmän kantaman ohjusarsenaaliaan, toisaalta se on kehittänyt uudemman version ilmaiskujen torjuntajärjestelmäksi – jopa ilman venäläisten S-300:aa. Samalla ydinohjelma on edennyt mm uraanin rikastuksessa siihen tasoon etteivät sanktiot enää pure aiempaan tapaan.
Edellä muutamia pääkohtia laajemmasta artikkelistani Saudi-Israeli cooperation for attacking Iranpääblogissani.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s