Suomen ulkopolitiikka

Politiikka on vaihtoehtoja

Kotimaisen politiikan uskottavuuteen vaikuttaa mielestäni heikentävästi (luovan) dialogin puute niin puoluepoliittisella kuin yleisemmin yhteiskunnallisellakin tasolla. Seurauksena on yhden vaihtoehdon – yhden totuuden – politiikka joka vaihtoehto sittemmin vahingon jo tapahduttua voi osoittautua vääräksi.

Kun esimerkiksi vähänkään mittavampaa investointihanketta suunnitellaan niin sisäisen rakenteen ohella ennen päätöstä usein vaaditaan sekä YVA (ympäristövaikutukset) tai jopa nyttemmin YRVA (yritysvaikutukset) arvioinnit. Samalla usein myös tehdään vaihtoehtoiset skenaariot ja peilataan niitä myös 0-vaihtoehtoon.

Miksi tällaista menettelytapaa ei voida omaksua enemmän myös politiikassa – onhan sekin osaltaan merkittävää tulevaisuuden rakentamista. Esimerkiksi nyt päätettäessä Irlannin tuista olisi hyvä esittää vaihtoehtoiset polut päätökselle (esim. skenaario ei tueta/hoitakoot itse pesänsä: irkkupankit kaatuu, mahdolliset seuraukset meillä/Euroopassa, varautuminen, tarvittava resurssointi, plussaa vai miinusta viivan alla verrattuna tukemiseen). Tällainen lähestymistapa kohottaisi päätöksentekoperustan tasoa, johtaisi juupas-eipäs debatista ehkä jopa vuorovaikutteiseen dialogiin lopputuloksenaan perusteltu päätös joka jopa voisi ylittää alkuperäisen esityksen tavoitteet.

Nähdäkseni edelläkuvattua menettelyä voisi vallan mainiosti soveltaa myös ulkopoliittisiin positioihin, kehitysapuun, puolustuspolitiikkaan, ympäristö- ja energiapolitiikkaan, miksei muuallekin.

Eräitä vaihtoehtoista politiikkaa koskevia kirjoituksiani:

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s