Suomi ja Pohjola

Pohjolan konfederaatio myötätuulessa

Yllättävä mielipidetutkimus pomppasi juuri silmiini Uuden Suomen sivuilta. Pohjoismaiden neuvoston julkistaman tutkimuksen mukaan jopa 42 prosenttia Pohjoismaiden väestöstä suhtautuu hyvin myönteisesti tai myönteisesti Pohjoismaiden yhdistymiseen liittovaltioksi, jolla olisi yhteinen valtiosääntö ja valtionpäämies. Toisaalta 40 prosenttia suhtautuu kielteisesti ja 18 prosenttia hyvin kielteisesti varsinaiseen poliittiseen liittovaltioon. Perusteluksi kansalaiset ilmoittavat huolen lähidemokratian ja kansallisen identiteetin häviämisestä. Tutkimukseen osallistui yhteensä yli 1 000 kansalaista kaikista Pohjoismaista. Suomalaisia vastaajia oli 201.

Mielestäni idea ei ole aivan mieletön. Erilaisissa vertailuissa Pohjoismaat sijoittuvat aika usein sekä sijoituksiltaan lähekkäin toisiaan että ryhmänä parhaimmistoon lähes vertailusta riippumatta. Yhdistävänä tekijänä nähdäkseni voisi olla ns pohjoismainen hyvinvointivaltio, sen demokratiamalli ja yhteiskunta suhteellisen onnistuneena kombinaationa vapaata markkinataloutta ja valtiososialismia.
Itse valtion mallina nähdäkseni konfederaatio voisi olla hyvä (pehmeä) alku, siinähän juuri mitään ei tapahdu tai muutu ellei jäsen/osavaltio asiaa hyväksy. Tätä mallia olen suositellut aiemmin Bosniaan sikälöisen poliittis-hallinnollisen syöksykierteen oikaisemiseksi. (Ks esim. Rethinking needed after Bosnian elections).

Konfederaatiota olisi ehkä kutsuttavissa itsenäisten valtioiden liitoksi. Toinen ääripäähän saattaisi olla keskusjohtoinen (unitaarinen) valtiomalli, kehitysvisiona jatkossa voisi olla myös liittovaltio (federaatio) kunhan yhteiselosta ensin olisi karttunut tarpeeksi kokemuksia.
Jos pohjoismaista yhteistyötä lähdetään tiivistämään muodolliseen valtiorakenteen muuttamisen suuntaan niin mielelläni näkisin Islannin mukana kehityksessä. Yksi visio voisi olla myös Mini-Hansa Balttian mukaantulon myötä mutta aivan tähän en vielä jaksa uskoa. Joka tapauksessa pohjoinen blokki olisi mielestäni merkittävästi suurempi peluri kansainvälisen politiikan areenoilla kuin samat valtiot erikseen.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s